Mångsysslaren som inte väjer för det mörka

Petra Revenue är dramatiker, författare, filmare och regissör. Helst samtidigt. Som nu då hon är bok-, film och teateraktuell. – Jag inser att det är ett privilegium.

  • Publicerad 16:42, 13 mar 2019

I Teater Trixters lokaler inklämt mellan Oskarsleden, nära Stenas Danmarksterminal, pågår repitionerna för fullt. Det är kort tid till premiären av pjäsen "Gemenskapen", den som Petra Revenue skrivit med hjälp av sin ensemblen. Hon jonglerar snyggt sin tid mellan regiarbetet här, nyligen komna romanen "Modersgölen" och dokumentären "Call me president". Alla med hennes signatur.

– Jag har jobbat med boken i sex år. Likadant med filmen, som gjordes i samband med ett min pappa dog. "Gemenskapen" har jag också skrivit på ett tag, säger hon i pausen från regiarbetet.

Hon har sällskap av sin drygt sex månader blandrashund Bruno, en snäll, nyfiken jycke, som är disciplinerad.

– Jag försöker ha med honom över allt, så att han ska vänja sig vid olika miljöer och människor, förklarar hon.

Jo, Bruno tar all uppståndelse med knusende ro, men tackar inte nej till en klapp eller lite kli. Petra Revenu vill däremot gärna sätta fingret på ömma punkter och skaka om. Hon bejakar och bevakar sedan år tillbaka teman om skuggan i människan. Om den ensamma människan som både söker bekräftelse och umgänge, men som i det moderna, västerländska samhället blivit allt mer isolerad.

– Ensamheten i vårt samhälle är en farsot. En folksjukdom, menar hon.

– Vi har ju i våra gener att vi är flockdjur. Istället har vi blivit egoballonger här i väst.

"Gemenskapen" använder sig av detta, där ensamma människor söker sig till något liknande AA-möten (där AA står för organisationen Anonyma alkoholister).

– Det temat hade jag klart för mig. Jag känner folk som gått på AA-möten. Att dela sin erfarenhet är en stark ingrediens och det har varit en inspiration till det här projektet, säger hon.

– Vi har använt oss av öppna repetitioner. Det har varit jobbigt, men det ger mycket och vi har haft sällskap av allt från tre egyptiska clowner till unga tjejer med mental ohälsa.

Sedan hon för ett tiotal år sedan började filma har hon använt sig av tekniken Mood boards i sitt skapande, det vill säga bilder som hjälper till med både fantasi, förtydligande och skaparkraften.

– Så var det då jag skrev "Modersgölen" där temat var "kvinnor – vatten – död". Jag jobbar visuellt med mina projekt och har olika mappar i datorn för varje projekt. Med "Modersgölen" var jag intresserad av kvinnors hämnd och den kollektiva kvinnliga vreden. Som när den slår till, som med Me too, slår blint och åt alla håll, förklara hon.

– Det blir en kollektiv tvångstanke. Jag menar att patriarkatet är kvinnor medskyldiga till.

Med sin dokumentär "Call me president" har inte bara filmat sin pappa utan också hans advokat och Petra Revenues före detta pojkvän.

–Min pappa var kriminell och flyttade förmodligen till Thailand för att komma undan maffian. Det var där han dog 2012. Det blev många resor dit, berättar hon.

– Filmen handlar om manlighet och det är bara jag, med en liten kamera, som filmat den. Jag vill hitta ett intimt format att visa den och måste hitta rätt tillfälle för det.

I samband med att filmen gjordes skapades också en bok ur brevväxlingen med pappans advokat, som utbildat sig under det fängelsestraff han avtjänade för mordet på sin mamma. Men boken drogs in.

– Det blev lite för mycket kaos där, erkänner Petra Revenue och lägger till.

– Det blir det i och för sig alltid med mig och män. Kanske är det så att jag letat efter min pappa i alla dessa kaotiska relationer. Det är en sida hos mig. Men det blev i alla fall ett sätt att ta farväl av min pappa.

Petra Revenue

Är: Dramatiker, regissör, författare och filmare boende i Majorna. Huvudlärare i manusutbildning på Alma Löv. 53 år. Startade med skådespelaren Lars Andersson Teater Trixter 1990, som hon fortfarande är aktiv i. Har skrivit för den och teatrar som Göteborgs folkteatern och Göteborgs stadsteater. Långfilmsdebuterade med "Karaokekungen" 2009.

Aktuell: Med romanen "Modersgölen", pjäsen "Gemenskap" (premiär 8/3 på Teater Trixter) och dokumentären "Call me president".

Visa merVisa mindre

Petra Revenues Göteborgsfavoriter

Järntorget – Götaplatsen
Filmfestivalen – Bokmässan
Saluhallen – Feskekôrka
Slottsskogen – Delsjön
Spårvagn – Färja
Göta älvbron – Älvsborgsbron
Röda sten – Saltholmen
Avenyn – Linnégatan
Håkan Hellström – Laleh
Botaniska – Trädgårdsföreningen

Vi är GBG

    Vi är GBG