Mannen som inte kunde sluta cykla

I nära 35 år sålde Peter Golinski cyklar. Ett jobb som var ett intresse som aldrig tycks sina. Nyss kom han hem efter många mil på sadeln runt Sydamerika.

  • Publicerad 16:20, 7 jul 2019

... den vackra naturen var magisk och gav krafter till de fysiskt krävande etapperna.

För en del är det självklart att ta cykeln till och från jobbet. För Peter Golinski är det så mycket mer. Han är cykelhandlaren som inte kunnat sluta cykla.

Sri Lanka, Malaysia och Indonesien är länder, som förutom de europeiska, fått bereda väg för cykelentusiasten.

Men hela tiden har ett annat mål lockat. Det att ta sig till Sydamerikas sydspets Eldslandet för en cykelfärd och vidare norr ut.

– Vi kom till Puenta Arenas nära Kap Horn 20 november. Det var vår, tio grader på dagen, noll på natten, snöglopp men ljust på nätterna och det kändes som om det var samma flora och fauna som här. Det blåste extremt mycket, från styv kuling till halv storm, för det finns ingenting som tar emot, säger han följt av ett erkännande:

– Så vi började faktiskt med en bussresa på 300–400 kilometer. Men det var ok, för det var ett väldigt tråkigt landskap.

Grusvägar

Det skulle bli ändring på det. Precis som när de äntligen fick bruk för cyklarna, som inledningsvis gav tuffa förhållanden brant uppför på grusvägar som tvättbrädor och åsnestigar.

– Bitvis fick vi leda cykeln för att det var för smalt att cykla, berättar han.

– Vi hade bestämt oss för att ta de etapper vi orkade. Packningen var cirka 20 kilo, vatten kunde man hämta var som. Men då man kommer fram till sitt mål är man trött och då ska man orka laga mat. Så man får inte trötta ut sig för mycket.

Tog på krafterna

Han erkänner att det tog på krafterna. Men den vackra naturen var magisk och gav krafter till de fysiskt krävande etapperna.

– Jag har haft en dröm om att cykla Carretea Austral, en sträcka om cirka 120 mil. I min ålder handlar det mindre om att bevisa något. Så jag har inte haft någon prestationsångest. Vi har haft roligt tillsammans, säger Peter Golinski om äventyret med sin sambo.

Men det blev så mycket mer än Chiles berömda riksväg 7.

Under sin resa blev det klassiska resmål som hotade glaciärer i Chile, argentinska vindistriktet och Tititacasjön mellan Bolivia och Peru, färgstarka karnevaler, Bolivias stora saltöken Salar de Uyuni där det både gick att bada och spana in flamingor, eller inkastaden Machu Picchu...

– I Peru tog vi flyg för att se de fascinerande Nascalinjerna uppifrån, säger han om de märkliga, tusenåriga geoglyferna i öknen mellan städerna Nasca och Palpa.

Tar alltid cykeln

När vi träffas vid Älvsborgsplan tar han naturligtvis cykeln dit. Samma cykel som han åkte tusentals mil med. Ett självklart transportmedel för både nytto- och nöjesfärder – oavsett hur långt det än blir.

– När man cyklar långt är det ju viktigt att resa lätt. Jag har inte haft med så mycket verktyg för att laga cyklarna för det skulle väga för mycket, säger han som under resan fick ta itu med en och annan punktering – en smal sak för en gammal cykelhandlare.

Vad han gjorde strax efter han kom hem…?

Tog en tur på hyrda cyklar i Belgien med god vänner, förstås.

– Grymt trevligt och kortare rutter till olika bryggerier på, typ, obekväma Styr- & ställcyklar.

Peter Golinski

Är: 66 år, före detta cykelhandlaren, nu pensionär. Lämnade efter nära 35 år verksamheten Golinski cykel & service i Vasastaden i samband med pensionen.

Bor: I Majorna med sin sambo.

Intressen: Resor och cykling. Har nyss kommit hem efter att ha cyklat ned genom Europa till Spanien för att från Madrid sedan ta sig till Sydamerika. Där har han tillsammans med sin hustru med cykel tagit sig från sydspetsen Eldslandet upp genom Chile, Argentina, Bolivia, Peru och Ecuador. Hade under färden hjälp av sajten iOverlander för att gå guidning på färdtips, stopp och möjlighet till övernattning.

Visa merVisa mindre

Peter Golinskis Göteborgsfavoriter

Röda sten – Saltholmen
Järntorget – Mariaplan
Delsjön – Slottsskogen
Pustervik – Oceanen
Linnégatan – Avenyn
Botaniska – Trädgårdsföreningen
Färja – Spårvagn
Götaälvbron – Älvsborgsbron
Paley – Jungans
Saluhallen – Feskekörka

Vi är GBG

    Vi är GBG