Foto: Mostphotos

Mäns drickande påverkar ofödda barn

Ett ofött barns hälsa påverkas inte bara av mammans levnadsmönster. Mäns alkoholkonsumtion innan graviditeten kan också påverka.

  • Publicerad 10:26, 12 feb 2020

Det talas sällan om mannens alkoholkonsumtion i relation till de ofödda barnen. Nu visar ny forskning på Göteborgs universitet att det även påverkar barnets hälsa.

– Mannens konsumtion innan befruktning kan påverka barnets födelsevikt och kan öka risken för akut lymfatisk leukemi (ALL) och medfödda hjärtfel, säger Frida Dangardt forskare vid Sahlgrenska akademin och universitetssjukhuset och en av rapportens författare.

Att mamman inte ska dricka alkohol under graviditeten är för de allra flesta självklart. Alkohol passerar över till barnet via moderkakan och kan leda till missfall och andra skador på fostret. Livsmedelsverkets råd är att helt avstå från alkohol så snart man tror att man är gravid.

Den nya forskningen visar även att sannolikheten att den gravida kvinnan fortsätter dricka alkohol under graviditeten ökar om partnern dricker alkohol. Trots det är det ovanligt att partners ändrar sitt drickande.

– Alkohol och graviditet är ett delat ansvar och en viktig jämställdhetsfråga och ansvaret börjar långt innan barnet föds, säger Johnny Mostacero, förbundsordförande IOGT-NTO, som också står bakom rapporten.

Rapporten i korthet:

► Pappans alkoholkonsumtion innan graviditeten kan ge skador på fostret och möjligen också på kommande generationer genom att alkohol orsakar förändringar i spermiernas arvsmassa.

► Sannolikheten ökar för att den gravida fortsätter att dricka alkohol under graviditeten om partnern dricker alkohol, särskilt om partnern har ett riskbruk eller har en hög konsumtion. Trots det ändrar mycket få partners sitt drickande under graviditeten.

► Mäns berusningsdrickande är kopplat till partnervåld under en graviditet ökar risken ytterligare.

Källa: IOGT-NTO.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57