Bilden är tagen på en annan musikfestival. Foto: Eva Rinaldi

Mansfria festivalen anmäld för diskriminering

Den mansfria festivalen Statement utreds nu av Diskrimineringsombudsmannen. Flera anmälare anser att festivalen diskriminerar män.

  • Publicerad 16:56, 6 jul 2018

GöteborgDirekt har tidigare rapporterat om Statement festival som uppkom efter en tweet av Emma Knyckare:

”Vad tror ni om att vi styr ihop en asfet festival dit bara icke män är välkomna, som vi kör tills ALLA män har lärt sig hur en beter sig?”

Läs också: Bananpiren ny plats för mansfri festival

Inlägget kom som en reaktion på alla anmälningar om sexuella övergrepp på förra sommarens festivaler.

På Statement festivals hemsida står bland annat att:

”Statement Festival välkomnar alla som inte är cis-män som är över 18 år. Det innebär alltså att vi välkomnar kvinnor, icke-binära och transpersoner”.

Nu har Diskrimineringsombudsmannen, DO, beslutat att inleda en utredning. Flera anmälningar har kommit in som menar att festivalen är diskriminerande mot män.

En anmälare skriver:

”Detta är alltså inte en festival som portar ALLA män för kvinnors trygghet utan endast de personer som föddes som man och vars könsuttryck är det av en man. I min mening handlar denna diskriminering inte endast om vilket kön en person har utan festivalen diskriminerar även personer på grund av könsidentitet och könsuttryck…”

Myndigheten ställer nu ett antal frågor till festivalledningen där de bland annat ska svara på hur de definierar ”cis-män”.

Senast den 25 juli ska festivalledningen komma med sina svar, en dryg månad innan festivalen ska hållas på Bananpiren i Göteborg.

Emma Knyckare hälsar via presskontakt att: "Vi har fått info om granskningen och kommer att bemöta frågorna som DO har."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG