Magiskt. I Sverige är mareld vanligast förekommande på västkusten. Foto: Mads Claus Rasmussen/TT

Mareld: Så får du syn på sällsynta fenomenet

De senaste veckorna har det rapporterats om mareld – självlysande plankton – längs västkusten. Men det gäller att passa på innan de sveps bort av vinden.

  • Publicerad 11:53, 21 dec 2020

Titta i vikar och rör om i vattnet, annars ser man det sällan.

Mareld beskriv ofta som havets fyrverkeri. I mörker syns fenomenet som ett blågrönt blixtrande ljus i vattnet, som på dagen istället kännetecknas av ett rostfärgat eller orange band längs med vattenbrynet.

I själva verket handlar det om encelliga djurplankton som försvarar sig mot att bli uppätna.

– När man gjort experiment med dessa djurplankton, som är en sorts dinoflagellater, visar det att hoppkräftor får svårare att fånga planktonen då de skickar ut ljusblixtarna. De ökar sin överlevnadschans så det handlar om en evolutionär fördel, säger Bengt Karlson, planktonforskare vid SMHI:s oceanografiska forskningsgrupp i Göteborg.

Inte ovanligt

Vanligaste tiden på året för att se mareld verkar vara på sensommaren och hösten, men enligt Bengt Karlsson kan man inte med säkerhet att säga att fenomenet är ovanligt i december.

– Det finns inga systematiska observationer som visar på att det är mindre förekommande den här tiden på året.

Något som kan spela in, menar han, är att det är fler som är ute tidigare på året och därmed observerar marelden.

Mareld dagtid. Under en promenad i Rörvik i Åkered möttes Eva Häggedal av en ovanlig syn. Foto: Eva Häggedal

Titta i vikar

Vill man få en glimt av det självlysande blå vattnet ska man invänta mörkret och befinna sig på en icke upplyst plats.

– Titta i vikar och rör om i vattnet, annars ser man det sällan.

Bengt Andersson menar att mareld ofta lite slarvigt beskrivs som algblomning, när det i själva verket handlar om ansamlingar av plankton.

Dessa ansamlingar är inte skadliga och beror inte heller på några speciella faktorer.

– Det beror på strömmar som delvis orsakas av vindar som gör att de ansamlas på vissa ställen.

Fortsätter vindarna att vara lugna kommer mareld troligtvis kunna ses längs västkusten ett tag till, men blåser det upp forslas ansamlingarna bort.

Göteborgsnöje

Riverfields inspireras av både Dylan och Göteborg

Nöje Riverfields vill värna om låtskrivandet. Med debut-ep:n "Slow fram coming" inspireras bandet av såväl Bob Dylan och Bruce Springsteen som av hemstaden Göteborg.söndag 11/4 16:00

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00