Magiskt. I Sverige är mareld vanligast förekommande på västkusten. Foto: Mads Claus Rasmussen/TT

Mareld: Så får du syn på sällsynta fenomenet

De senaste veckorna har det rapporterats om mareld – självlysande plankton – längs västkusten. Men det gäller att passa på innan de sveps bort av vinden.

  • Publicerad 11:53, 21 dec 2020

Titta i vikar och rör om i vattnet, annars ser man det sällan.

Mareld beskriv ofta som havets fyrverkeri. I mörker syns fenomenet som ett blågrönt blixtrande ljus i vattnet, som på dagen istället kännetecknas av ett rostfärgat eller orange band längs med vattenbrynet.

I själva verket handlar det om encelliga djurplankton som försvarar sig mot att bli uppätna.

– När man gjort experiment med dessa djurplankton, som är en sorts dinoflagellater, visar det att hoppkräftor får svårare att fånga planktonen då de skickar ut ljusblixtarna. De ökar sin överlevnadschans så det handlar om en evolutionär fördel, säger Bengt Karlson, planktonforskare vid SMHI:s oceanografiska forskningsgrupp i Göteborg.

Inte ovanligt

Vanligaste tiden på året för att se mareld verkar vara på sensommaren och hösten, men enligt Bengt Karlsson kan man inte med säkerhet att säga att fenomenet är ovanligt i december.

– Det finns inga systematiska observationer som visar på att det är mindre förekommande den här tiden på året.

Något som kan spela in, menar han, är att det är fler som är ute tidigare på året och därmed observerar marelden.

Mareld dagtid. Under en promenad i Rörvik i Åkered möttes Eva Häggedal av en ovanlig syn. Foto: Eva Häggedal

Titta i vikar

Vill man få en glimt av det självlysande blå vattnet ska man invänta mörkret och befinna sig på en icke upplyst plats.

– Titta i vikar och rör om i vattnet, annars ser man det sällan.

Bengt Andersson menar att mareld ofta lite slarvigt beskrivs som algblomning, när det i själva verket handlar om ansamlingar av plankton.

Dessa ansamlingar är inte skadliga och beror inte heller på några speciella faktorer.

– Det beror på strömmar som delvis orsakas av vindar som gör att de ansamlas på vissa ställen.

Fortsätter vindarna att vara lugna kommer mareld troligtvis kunna ses längs västkusten ett tag till, men blåser det upp forslas ansamlingarna bort.

Göteborgsnöje

Minifestival tröst för Way out Westfansen

Nöje Villa Belparc scen för Way out Weekend. För andra året i rad har Way out West tvingas ställa in festivalen. Men nu öppnar man för en minifestival vid Villa Belparc. Under namnet Way out Weekend kommer artister som Sarah Klang, Amason och...måndag 2/8 11:37

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12