Tångodling. Tidigare i vår besökte GöteborgDirekt Öckerö där Ten island seafarm odlar tång för försäljning. Foto: Anton Engblom/Byrd

Marin kolonilott ska byggas i Frihamnen

Som en del av Göteborgs jubileumsfirande nästa år ska en marin kolonilott och ett omställningshotell byggas i Frihamnen. Förhoppningen är att det ska bidra till att öka kunskapen om hållbar odling till havs.

  • Publicerad 11:35, 9 jun 2022

Tång och alger ses av många som del av framtidens mat. Runt om Göteborg finns redan flera tångodlingar som satsar på storskalig tångproduktion.

De vill sätta tången på Göteborgs matkarta

Vid Tjärnö marina laboratorium, utanför Strömstad, var man först med att testa att skapa en marin kolonilott.

– Det är en plats för småskalig odling och förvaring av mat i havet. Den kan jämföras med en kolonilott på land, men i stället för morötter och potatis är det musslor och alger som odlas, säger Maria Bodin, projektledare på Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Undersöker älvens möjligheter

Nu ska konceptet testas i urban miljö för första gången. Innan firandet av Göteborgs 400-årsjubileum ska nämligen en marin kolonilott för musslor och alger byggas i Frihamnen.

Tillsammans med ett så kallat "omställningshotell" ska den marina kolonilotten bli en plattform för diskussion och information om hållbar odling i havet.

– Omställningshotellet kan bli en kreativ mötesplats där olika aktörer kan checka in för att vara med och undersöka och bygga prototyper för omställning. Den marina kolonilotten är en väldigt spännande del av hotellet och en naturlig fortsättning av platsutvecklingen i Frihamnen. Genom den fortsätter vi att undersöka älvens möjligheter, säger Kristoffer Nilsson, projektledare på stadsbyggnadskontoret Göteborgs Stad, i samma pressmeddelande.

Vi är GBG