Martin debuterar med sin tredje bok

Martin Röshammar debuterar – med sin tredje bok. Tillsammans med friidrottslegendaren Patrik Sjöberg och psykolog Rebecka Malm har han skrivit "Hur svaghet kan bli styrka".

  • Publicerad 06:30, 7 okt 2018

Alf Robertson uttrycker det fint i översättningen av Tony Bennets klassiker "I left my heart in San Francisco": "… men ingenstans på jorden har jag det lika bra som då jag kommer hem till min egen lelle stad…".

Frilansjournalisten och författaren Martin Röshammar hinner knappt komma av X2000 från Stockholm, där han bor sedan 18 år, förrän han vädrar i luften och låter atmosfären från sin hemstad fylla lungor och sinnen.

Göteborg Direkt fångar honom mellan uppdragen som journalist och författare, en intervju med löparen Mustafa Mohamed, och Bokmässan. Han är aktuell med sin tredje bok, som också är hans debut. När vi sitter på en restaurang vid Centralen reder han ut allt.

– Runt 2015 gick intresset ner för gällande frilansjournalister. Jag slängde iväg en bokidé till Polaris, förlaget, om rivaliteten mellan städerna Manchester och Liverpool, fotbollen.

Han fick napp, även om boken kommit att utvecklas till mer av en reportagebok. Punkten är precis satt för den, som beräknas komma ut i vår. I samtalet med förlaget kom också idén om att vara spökskrivare för självbiografier.

– Jag fick nej från Torbjörn Nilsson. Likaså från Tomas von Brömssen. Men det kommer bli en uppföljare av Patrik Sjöbergs memoarbok "Det du inte såg" från 2011.

Två böcker, alltså. Men det är med den tredje som han gör sin debut.

– Jo, så är det. Om man inte räknar miniböckerna som kom på förlaget Telegram baserad på reportageporträtt jag gjort på Mikael Persbrandt, Göran Greider med flera.

Ja, Martin Röshammars författarskap är inte lätt att hålla reda på. Men om trean kommit, så kommer alltså ettan och tvåan så småningom.

Han flyttade tillsammans med sin hustru till Stockholm för jobb och trygghet i december 2000. Men det tog tre veckor så lade tidningen han fått fast tjänst på ner. Han kastade sig i rasande fart ut i frilanslivet, en tillvaro han har haft sedan dess.

Huvudstaden blev han fasta punkt i livet. Men hjärtat är kvar i Göteborg. När han är nere bor han alltid hos sin mamma.

– Ja, jag har faktiskt aldrig bott på hotell i Göteborg, erkänner han.

– Med min frus föräldrar boende utanför Hedemora gäller det att fördela gracerna. Det blir jul varannat år.

Men nu är det jobb som gäller och lansering av Patrik Sjöbergs bok som Martin Röshammar har skrivit.

– Inför vår första möte var det nervöst. Men jag kände att jag fick hans förtroende och då var jag hemma. Han är ju inte heller precis svår att få att komma igång, säger han.

– Då jag fick uppdraget visste jag att det skulle bli kul. När jag växte upp på 80-talet i Göteborg, framför allt under gymnasieåren på Schillerska, var han ju som störst. Han var ju egentligen den enda rockstjärnan vi hade. Jag såg hans Porsche och skandalerna kom och gick. Det var något med honom som var mer än idrottandet.

Han startade jobbet med "Hur svaghet kan bli styrka" i februari. I maj blev allt klart. Men mellan alla fem till sex timmarssejourerna med Patrik Sjöberg har han också fått material för den uppföljande memoarboken om höjdhopparen.

Men memoarer…? Lockar inte det skönlitterära skrivandet?

– Jo, det vore dumt att säga att det inte har gjort det, erkänner han.

Martin Röshammar

Är: 47 år, frilansjournalist. Nu också författare.

Kommer: Från Mölndal, Åby. Blev efter gymnasiet göteborgare.

Bor: Sedan 2000 i Stockholm. Med sin familj bor han i Östberga, söder om Söder.

Familj: Hustru och två barn, dotter snart 17 och son snart 14.

Aktuell: Med boken "Hur svaghet kan bli styrka" som är författade med Patrik Sjöberg och psykologen Rebecka Malm. Har precis satt punkt för en reportagebok om Manchester och Liverpool, som planeras komma ut i vår.

Martin Röshammar väljer Göteborgsfavoriter

IFK Göteborg – Gais

Centralen – Korsvägen

Bokmässan – Way out West

Patrik Sjöberg – Stefan Holm

Sticky Fingers – Pustervik

Feskekôrka – Saluhallen

7:ans ölhall – John Scott's

Henrik Berggren – Håkan Hellström

Andra Långgatan – Linnégatan

Röda Sten - Saltholmen

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG