Martin har fått fart på elcykelhjulen

Den guidade turen till kinesiska muren var förstås fantastisk. Men det som väckte mest intresse hos 17-årige Martin Walleräng var elcyklarna han såg. De som nu blivit hans levebröd.

  • Publicerad 16:00, 18 apr 2021

Det har varit känsligt. De var ju som min familj.

Martin Walleräng

Är: 34. Entreprenör. VD för Ecoride, elcykelföretaget som han startade och som han nu driver med sin storebror Christian, med säte i Högsbo och butiker med verkstad samt showroom på Övre Husargatan.

Bor: I Majorna, skriven i Billdal där han är uppvuxen, men flyttar snart till ny lägenhet i Majorna.

Familj: Fru och en ett och en halvt år gammal dotter.

Gillar: Att resa, när det finns tillfälle, mat; att driva ett företag är en livsstil. Började med affärer tidigt.

Kuriosa: Talar kinesiska. Gillar flugfiske.

Aktuell: Med ny butik på Övre Husargatan vid Skanstorget.

Visa merVisa mindre

I fönstret på kontoret finns en åttaårig Martin Walleräng med en liten butik utanför bostaden i Skintebo där han växte upp. Han var tidigt intresserad av entreprenörskap. Nu driver han, tillsammans med fem år äldre storebrodern Christian, Ecoride; det ledande elcykelföretaget i Sverige och Norge.

– Jag sålde bröd som 13-åring. Måndagar och tisdagar cyklade jag runt i grannskapet och tog upp beställningar inför helgerna. Sedan handlade jag på Bärnarps och sålde med avans.

Näsa för affärer

Näsan för affärer har suttit i. Så när familjen Walleräng, förutom Christian, åkte till Bejing satte det sina spår.

– Vi gjorde en guidad tur till kinesiska muren och jag fick se terrakottaarmén. Fascinerande, förstås. Men det var där som jag såg elcyklar för första gången, säger han som då var 17 år.

19 år gammal, efter att ha klarat av Göteborgs tekniska gymnasium, kom han tillbaka till Kina. Nu för att plugga kinesiska.

– Jag är inte bra på språk Tyska, engelska och så där. Men när jag skulle lära mig kinesiska, som är svårt, var det annorlunda. Då var jag väldigt fokuserad och dedikerad plus att jag var intresserad av kulturen.

 

Tidig. Martin Walleräng var tidigt ut med affärer. Foto: Privat

Han hann knappt komma tillbaka förrän Ecoride startades 2008 och sedan blev det många resor – till och med boende – i Kina, där fabriken fanns.

– Kvaliteten hos leverantörerna var inte alltid den bästa, så där fick jag bråka. För för mig handlar det om kvalitetstänk. Så uppstår bekymmer har jag inget problem med att ta dem. Jag gillar kulturkrockar, säger Martin Walleräng.

– Jag har alltid en bild av hur jag vill ha det och vill driva igenom det. Men jag blir också väldigt engagerad i de människor jag jobbar med.

Annorlunda företag

Så blev Ecoridefabriken utanför Shanghai ett annorlunda företag där Martin Walleräng ordnade grillfester och hade grönsaksodling med sprättande hönor och idisslande getter.

Men 2017 kom strafftullarna som ett svar på att Kina dumpade priser. Det gjorde importen av Ecorids cyklar till Sverige – och Europa – ytterst kostsamma. En avgörande tid för Martin Walleräng, som hade andra planer.

– Min hustru och jag hade tänkt öppna en nudelrestaurang i Kina. Jag hade köpt domännamnet Buljong för detta. Men det blev inte så. Istället fick jag kliva in som operativ chef. Vi startade en fabrik i Polen i mars 2018. Hade tomma lokaler och anställda som aldrig tidigare byggt cyklar. Det var dramatiskt. Vi byggde ju 15000 cyklar om året då. Vi gick från 120 anställda till 60 och fick på kuppen en bättre produktion.

Nudelrestaurang

Nudelrestaurangen får vänta. Ecorides konkurshot förvandlades till fortsatt snurr på framgångssagan.

– Det är bara sju personer kvar som arbetar för Ecoride i Kina. Det har varit känsligt. De var ju som min familj, säger Martin Walleräng som flyttade tillbaka till Göteborg för två år sedan och blev pappa för ett och ett halvt år sedan.

– Ja, det var meningen att hon skulle födas i Kina.

Men är det egentligen pengarna som driver honom…?

– Nja, det handlar nog mer om att skapa min egen grej och för att förändra världen. Jag vill se fler mänskor cykla, säger Martin Walleräng som inte kallar sig för någon större cyklist själv.

Ändå var det som 13-årig brödförsäljare på hjul i Billdal som allt tog sin början.

Martin Wallerängs Göteborgsfavoriter

Röda sten – Saltholmen

Slottsskogen – Sisjön

Spårvagn – Färja

Way out West – Kulturkalaset

Saluhallen – Feskekörka

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Avenyn – Linnégatan

Filmfestivalen – Bokmässan

Stigbergsliden – Fjällgatan

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Minifestival tröst för Way out Westfansen

Nöje Villa Belparc scen för Way out Weekend. För andra året i rad har Way out West tvingas ställa in festivalen. Men nu öppnar man för en minifestival vid Villa Belparc. Under namnet Way out Weekend kommer artister som Sarah Klang, Amason och...måndag 2/8 11:37

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12