Martin har siktet inställt mot Frihamnen

På torsdag kommer Martin Strömberg hem. Efter åtta tuffa månader till havs ska han få möta goa göteborgare igen. Det ser han fram emot.

  • Publicerad 10:00, 10 jun 2018

– Det är fantastiskt att komma in i Göteborg när alla göteborgare står längs med stranden och vännerna är ute i småbåtar och möter upp. Det är helt underbart, säger han. Det är få förunnat att få ta sin sport till hemmaplan på det här sättet som jag ska göra nu.

36-åringen vet hur det känns att segla in i Göteborg i jorden runt-kappseglingen Volvo Ocean Race. Det är andra gången han gör det och fjärde gången han är med i tävlingen.

–  Att vara så nära naturen som man är i tävlingen är helt fantastiskt, så länge man inte är kall och blöt, säger han.

Han har en Volvo Ocean Race-vinst i bagaget, från när han seglade med det franska laget Groupama 2011-2012. Men någon vinst kommer det inte att bli i år. Efter nio etapper av totalt elva ligger hans team sist i den totala tabellen.

I den pågående tävlingen kappseglar han de 45 000 nautiska milen jorden runt med Turn the Tide on Plastic. Det är ett förhållandevis ungt team som seglar för att uppmärksamma FN-kampanjen med samma namn, som handlar om att bekämpa platsföroreningar i havet.

– Det är en del av varför jag valde att göra racet igen, säger han. Vi ser plasten i haven överallt när vi seglar så den frågan är jätteviktigt för mig att uppmärksamma. Det känns som att det är många som har tagit till sig budskapet under resans gång och det är jättekul om det kan göra skillnad.

När Martin Strömberg i slutet av veckan seglar in Turn the Tide on Plastics blåa båt i Frihamnen hoppas han att det är med vind i seglen.

– Etappen till Göteborg är den som känns viktigast för mig, säger han. Det är en tuff etapp som är kort och runt många hörn. Det kommer ta väldigt mycket energi att komma till Göteborg, men det ska bli väldigt roligt. Jag hoppas att vi kan få till en revansch.

Volvo Ocean Race

Hålls var tredje år sedan 1973

Hette tidigare Whitbread Round The World Race

Pågående tävling innehåller 11 etapper runt jorden, starten gick i Alicante i oktober 2017, målet är Haag i juni 2018

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG