Vid granen. Martin Stenberg blev förra året upptagen i Sveriges tomtegille och tar sedan dess uppdrag som professionell tomte. Foto: Rickard Bryngelsson, Familjebostäder

Martin i Kortedala – en av Sveriges professionella tomtar

Med gatunamn som Adventsvägen, Julaftonsgatan och Helgdagsgatan kan man lätt få uppfattningen att Kortedala är Göteborgs mest juliga stadsdel. Tesen stärks av att en av Sveriges få professionella tomtar bor här.

  • Publicerad 13:01, 19 dec 2021

Att få se deras glädje och tindrande ögon, det är vad som motiverar mig.

Genom att hålla traditionerna högt, vara propert klädd och inte dricka, röka eller snusa kan aspirerande tomtar ansöka om att bli upptagna i organisationen Sveriges tomtegille.

– Man blir prövad under en tid och har kontakt med en mentor samtidigt, innan man blir upptagen i gillet. Det är ofta professionella tomtar som anlitas att sitta i köpcentrum i juletid eller som syns i reklamfilmer. Då är det viktigt att man har vettiga kläder och att man håller på traditionerna när man utför sitt uppdrag, förklarar Martin Stenberg.

Är skägget viktigt?

– Ja, det ska man helst ha, men jag vet att gillet gör undantag (skratt).

Själv genomgick Kortedalabon Martin Stenberg processen för ett år sedan och har sedan dess arbetat som professionell tomte.

Startade på Erikshjälpen

Många Kortedalabor känner säkert igen honom från jularrangemang på Erikshjälpen eller julfiranden på torgen i Nordost. Och det var just på Erikshjälpen i Kortedala det hela började.

– Vi är ganska förtjusta i loppis, jag och min fru. När vi flyttade till Kortedala för fem-sex år sedan tog det inte lång tid innan vid började besöka Erikshjälpen. Det måste personalen ha märkt för plötsligt fick vi frågan om vi skulle kunna tänka oss att volontärarbeta. Hustrun pekade snabbt på mig, skrockar Martin Stenberg.

Sagt och gjort började Martin anlitas av secondhand-butiken i juletid. Genom att få med sig några leverantörer på tåget kunde han tillskansa sig stora mängder julklappar att dela ut.

– Om jag minns rätt delade vi ut klappar till 150 barn första året. Sedan har det vuxit och sist hade vi 350 klappar att dela ut.

Glädje och tindrande ögon

Förutom några privatuppdrag genom åren har Martin även varit tomte på bland annat Drottning Silvias barnsjukhus.

Som så mycket annat har coronapandemin satt sina spår på Martins tomteverksamhet. Både förra året och i år har uppdragen blivit färre.

Men under ett traditionsenligt firande i Bergsjön centrum tidigt i december, syntes Martin Stenberg med röd luva lotta ut presenter, bjuda på godis och lyssna på barnens julönskningar.

– Det finns en väldigt massa barn som inte har det så kul under den här tiden på året. Att få se deras glädje och tindrande ögon, det är vad som motiverar mig.

Vid granen. Martin Stenberg blev förra året upptagen i Sveriges tomtegille och tar sedan dess uppdrag som professionell tomte. Foto: Rickard Bryngelsson, Familjebostäder

Sveriges tomtegille:

Den 10 februari 2001 hölls ett möte i Spikgården på Vallby Friluftsmuseum i Västerås. Resultatet blev Sveriges Tomtegille. Föreningen stöder och främjar jularrangemang i syfte att bevara och förstärka jul- och tomtetraditionerna i Sverige.

Det svenska gillet samarbetar med de nordiska föreningarna samt med Santa Claus of Greenland som är den största tomteföreningen. Gillets medlemmar träffas några gånger om året på olika arrangemang och evenemang.

Källa: Sveriges tomtegille

Visa merVisa mindre