Musikalpar. Martin Schaub och Patrick Rydman har på kort tid skrivit tre musikaler. Foto: Kai Martin

Martin och Patrick är Göteborgs svar på Björn & Benny

Martin Schaub och Patrick Rydman är kompisarna som också är kompositörer. Två musiker som har valt att slå sig in i musikalvärlden. Nu har de lyckats – med två premiärer inom räckhåll. – Den här hösten har blivit lite crazy, erkänner Martin Schaub.

  • Publicerad 13:40, 8 okt 2018

Patrick Rydman och Martin Schaub har skrivit musik tillsammans sedan lång tid tillbaka. Men när de fick höra att det var för mycket musikal över poplåtarna bestämde de sig.

– Ja, vi tänkte att då skriver vi väl en musikal, förklarar Martin Schaub.

I mars 2015 hade duons förstlingsverk "Lilly" premiär på Artisten i Göteborg. Musikalen om prins Bertil och prinsessan Lilians kärleksliv och historia var då ett slags smakprov som Malmö opera fick korn på.

– Men de var inte så intresserade av den rojalistiska historia, säger Martin Schaub.

Däremot tyckte Malmö operan att Göteborgskompositörernas musik var intressant. Så det har blivit ett beställningsjobb på en musikal.

– Det går under arbetsnamnet "We never sleep", men titeln kommer med stor sannolikhet ändras eftersom musikalen ska göras på svenska, säger Martin Schaub.

Dramaturgen Mats Kjelbye står för libretto och firma Schaub och Rydman för musiken.

Men uppenbarligen kommer inte en musikal ensam. I februari har "Närmare kanten" premiär på Artisten i Göteborg. En musikal om psykisk ohälsa, som Martin Schaub och Patrick Rydman skrivit tillsammans med Mattias Palm.

– Vi blev tillfrågade av Gyllenkroken, en stiftelse som jobbar med kulturverksamhet för personer som lider av psykisk ohälsa, berättar Martin Schaub.

– Vi har varit där och lyssnat på berättelser och utgått från dem.

Det verkar vara lite ketchupeffekten för er just nu?

– Ja, verkligen. Efter mycket jobb i det fördolda har det blivit det.

Han erkänner att det är en ny värld för honom och Patrick Rydman, men att de lär sig nytt varje dag.

– Det är så komplext att skriva musikal, säger Martin Schaub.

Nu jobbar alltså han och Patrick Rydman på två stycken samtidigt i parallella spår.

– Om tre veckor ska vi ha en första genomgång på Artisten, sedan har vi en månad på oss att skriva om och göra allt klart, säger Martin Schaub.

I slutet av 2019 ska musikalen som Malmö opera har beställt vara klar, men ett första utkast ska presenteras inom kort. Där är det sedan premiär 2021.

Schaub–Rydman

Martin Schaub: Kompositör, arrangör och musiker. Var bland annat primus motor för den hyllade hyllningskonserten till Kate Bush i mars i år.

Patrick Rydman: Sångare, musiker och kompositör. Aktuell i projektet "Sawdust and rust" där han gjort musik med färöiske musikern BenjaminPetersen.

Aktuella: Med musikalerna "Närmare kanten", med premiär på Artisten, Göteborg, i februari, och "We never sleep" (arbetsnamn) med premiär på Malmö opera 2021.

Visa merVisa mindre

DAGENS LUCKA 🎅🏼

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21