Martin smäller högst i Billdal

Han är pyroteknikdesignern bakom bland annat GP:s årliga nyårsfyrverkeri. Den 25 september lyste Martin Hildeberg och hans team från Göteborgs FyrverkeriFabrik i Billdal upp staden Vilnius i Litauen.

  • Publicerad 16:18, 10 okt 2021

Till svenska musikklassiker som ABBA och Björn Skifs brände teamet från Göteborgs FyrverkeriFabrik av sitt skådespel under fyrverkerifestivalen Fejeria i Litauen.

Numret imponerade på tävlingsjuryn och det svenska laget med säte i Billdal knep silvermedaljen medan Storbritannien stod som vinnare.

Showen hade designats av Martin Hildeberg tillsammans med Simon Svensson.

– Less is more är vår specialitet, inspirerad av den skandinaviska lite mer minimalistiska stilen, till skillnad från exempelvis spanjorerna som är mer kulörta och högljudda, säger Martin Hildeberg.

Rest världen över

Det är långt ifrån första gången teamet deltar i en fyrverkeritävling.

– Vi har tävlat runt om i hela världen, som Kanada, Shanghai, Tyskland, Korea. Sammanlagt har vi tagit 26 guldmedaljer.

Efter många inställda evenemang under pandemin var det med stor glädje som teamet såg sitt verk brisera på den litauiska kvällshimlen.

Martin Hildeberg har ägnat hela sitt yrkesliv år pyroteknik.

– Intresset väcktes tidigt och under studietiden på 80-talet var jag med i den pyrotekniska föreningen på Chalmers. 

Omdebatterat ämne

Sedan han för första gången designade GP:s årliga nyårsfyrverkeri 1997 har han bara missat två gånger.

När Göteborg firade 400 år den 4 juni var han en av hjärnorna bakom det storslagna jubileumsfyrverkeriet i hamnen.

Under senare år har fyrverkerier blivit ett allt mer omdebatterat ämne, inte minst i sociala medier. Även om kritiken främst riktar sig till privatskjutandet i tid och otid, menar han att även de organiserade fyrverkerierna får en släng av sleven.

– Då tänker jag är det är bättre att ha ett gemensamt fyrverkeri med bestämd tid och plats. Ur ett miljöperspektiv är vår påverkan helt försumbar. Alla branscher måste dra sitt strå till stacken. Vi klimatkompenserar och har dessutom tagit bort de sämsta ämnena, säger Martin Hildeberg.

Primitiva sinnen

Under hösten har de några privata evenemang på agendan innan det blivit dags att fira av nyårsraketerna. 

– I år satsar vi på ett extra fint och stort GP-fyrverkeri på nyår.

Han tror att fyrverkerier alltid kommer att ha en speciell plats i människors hjärtan.

– Det är våra primitiva sinnen som tilltalas, på samma sätt som när man blir lite skrämd av en thriller eller en berg- och dalbana.

Göteborgsnöje

Hon gillar våldsamheter i Göteborgsmiljö

Nöje I slutet av 2021 kom debutromanen, thrillern "Syndoffer" i Göteborgsmiljö. Nu är Jeanette Bergenstav aktuell med sin andra bok i serien om journalisten Jennifer Sundin.måndag 3/10 13:59

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00