Martin smäller högst i Billdal

Han är pyroteknikdesignern bakom bland annat GP:s årliga nyårsfyrverkeri. Den 25 september lyste Martin Hildeberg och hans team från Göteborgs FyrverkeriFabrik i Billdal upp staden Vilnius i Litauen.

  • Publicerad 16:18, 10 okt 2021

Till svenska musikklassiker som ABBA och Björn Skifs brände teamet från Göteborgs FyrverkeriFabrik av sitt skådespel under fyrverkerifestivalen Fejeria i Litauen.

Numret imponerade på tävlingsjuryn och det svenska laget med säte i Billdal knep silvermedaljen medan Storbritannien stod som vinnare.

Showen hade designats av Martin Hildeberg tillsammans med Simon Svensson.

– Less is more är vår specialitet, inspirerad av den skandinaviska lite mer minimalistiska stilen, till skillnad från exempelvis spanjorerna som är mer kulörta och högljudda, säger Martin Hildeberg.

Rest världen över

Det är långt ifrån första gången teamet deltar i en fyrverkeritävling.

– Vi har tävlat runt om i hela världen, som Kanada, Shanghai, Tyskland, Korea. Sammanlagt har vi tagit 26 guldmedaljer.

Efter många inställda evenemang under pandemin var det med stor glädje som teamet såg sitt verk brisera på den litauiska kvällshimlen.

Martin Hildeberg har ägnat hela sitt yrkesliv år pyroteknik.

– Intresset väcktes tidigt och under studietiden på 80-talet var jag med i den pyrotekniska föreningen på Chalmers. 

Omdebatterat ämne

Sedan han för första gången designade GP:s årliga nyårsfyrverkeri 1997 har han bara missat två gånger.

När Göteborg firade 400 år den 4 juni var han en av hjärnorna bakom det storslagna jubileumsfyrverkeriet i hamnen.

Under senare år har fyrverkerier blivit ett allt mer omdebatterat ämne, inte minst i sociala medier. Även om kritiken främst riktar sig till privatskjutandet i tid och otid, menar han att även de organiserade fyrverkerierna får en släng av sleven.

– Då tänker jag är det är bättre att ha ett gemensamt fyrverkeri med bestämd tid och plats. Ur ett miljöperspektiv är vår påverkan helt försumbar. Alla branscher måste dra sitt strå till stacken. Vi klimatkompenserar och har dessutom tagit bort de sämsta ämnena, säger Martin Hildeberg.

Primitiva sinnen

Under hösten har de några privata evenemang på agendan innan det blivit dags att fira av nyårsraketerna. 

– I år satsar vi på ett extra fint och stort GP-fyrverkeri på nyår.

Han tror att fyrverkerier alltid kommer att ha en speciell plats i människors hjärtan.

– Det är våra primitiva sinnen som tilltalas, på samma sätt som när man blir lite skrämd av en thriller eller en berg- och dalbana.

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39