SVENSKA MÄSSAN. Mässan har gått i Göteborg i elva år, varav de senaste sex på Svenska mässan. Foto: Bröllopsfeber

Mässa: Bröllopstrenden bredare än någonsin

Dagen efter alla hjärtans dag kan du skrida in på Bröllopsfeber – Sveriges största bröllopsmässa på Svenska mässan i Göteborg. – Det är en elegant tajming, säger Alexandra Lidén på Bröllopsfeber.

  • Publicerad 09:24, 14 feb 2020

Foto: Bröllopsfeber

Bröllopsfeber är Sveriges största bröllopsmässa och arrangeras i både Stockholm, Malmö och Göteborg. I Göteborg är det nu dags för elfte gången. Till helgen, dagen efter alla hjärtans dag, slår mässan upp portarna för dem som planerar att knyta hymens band.

– Det är en elegant tajming. Det är många som friar på Valentines day. Då kan det vara kul att gå på bröllopsmässan som en extra present till den som förhoppningsvis säger ja, säger Alexandra Lidén på Bröllopsfeber.

På Svenska mässan samlas det mesta som har med bröllop att göra: kläder så klart, men även slottsägare, bröllopsfotografer, tårtmakare och inte minst olika digitala verktyg som ska förenkla planeringen. Totalt handlar det om cirka 300 utställare.

Bröllopstrenden är bred. Det som historiskt endast var en religiös ceremoni mellan man och kvinna är nu betydligt mer välkomnande för alla, även om det kyrkliga och heterosexuella fortfarande dominerar.

– Nu finns ju flera andra religiösa ceremonier även i Sverige och de som inte vill ha religiösa ceremonier alls. Många har bara en juridisk ceremoni och så satsar man på festen, säger Alexandra Lidén.

Hur märks bredden på mässan?

– Vi har till exempel jobbat hårt för att väva in mer av hbtq i modevisningen och vi försöker inte vara så könsnormativa. Det ska finnas något för alla, säger Alexandra Lidén.  

Finns det några nya bröllopstrender i år?

– Just det att det ska vara personligt blir tydligare och tydligare. Men bröllopen sträcker sig från det lilla och privata till de som åker till ett slott i Frankrike och tar med sig hela släkten i tre dagar.

2020 är ju ett jämnt och bra år – gör det att fler väljer att gifta sig?

– Så är det nog. Men den siffran märks inte jättemycket hos oss i år. Många av de som besöker årets mässa kanske planerar att gifta sig nästa år. Våra besökare som kommer i år har nog det mesta planerat men kommer för att hitta lite inspiration, säger Alexandra Lidén.

Bröllop i Sverige

Varje år gifter sig omkring 50 000 svenskar. Under 200-talet har antalet ökat stegvis.

Medelåldern för att gifta sig har gått upp de senaste åren. För män som gifter sig första gången ligger medelåldern på 36 år för män och 34 för kvinnor. Men allra vanligast är att man gifter sig i 30-årsåldern.

Ungefär hälften av alla som gifter sig i Sverige gör det under sommarmånaderna juni, juli eller augusti. Den absolut vanligaste dagen att gifta sig på är lördagar.

Källa. SCB

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57