Lex Maria-anmälan. Ambulanspersonal i Göteborg dokumenterade hjärnblödning som "spelad medvetslöshet" och "kulturell svimning". Foto: Mostphotos

Massiv hjärnblödning tolkades som "spelad medvetslöshet"

Ambulanspersonal dokumenterade "spelad medvetslöshet" och "kulturell svimning" i samband med en utryckning. Dock skulle det visa sig att personen fått en hjärnblödning.

  • Publicerad 14:09, 1 aug 2018

En Lex Maria anmälan har gjorts till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, efter att ambulanspersonal i Göteborg dokumenterat, vad som senare skulle komma att visa sig var en hjärnblödning, med orden "spelad medvetslöshet" och "kulturell svimning". Det rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Hittades kvidande på golvet

Personen i fråga ska under en fotbollsmatch fallit i hop och skadat axeln. När ambulans anländer förnekar personen huvudvärk och trauma mot huvudet och vill inte följa med.

En dag senare tillkallar personens anhöriga än en gång ambulans då hen fått verk i huvud och nacke. Enligt anmälan till ivo finner sjukvårdspersonalen patienten liggandes på golvet kvidandes, personen ska även eventuellt ha svimmat. Det är då som dokumentationen om den spelade medvetslösheten görs.

Led av hjärnblödning

Senare på sjukhus undersöks personen och läkare konstaterar att patienten lider av en massiv hjärnblödning.

I Lex Maria-anmälan till ivo uppges att om ambulans personalen gjort en korrekt dokumentation av patienten skulle hjärnblödningen kunnat hittats snabbare.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG