Mast-hugget i sten

En hällristning förbryllar de boende i Masthugget. Den liknar exakt ett skepp från yngre bronsåldern. ”Den är väldigt fin i formen, nästan för fin”, säger arkeologen Ulf Ragnesten.

  • Publicerad 07:15, 3 dec 2017

Kul att arkeologen tycker den är fin!

Minns ni Yngve på Hisingen som hade ristat in sitt namn i en stenhäll som förskolebarn upptäckte 67 år senare? På andra sidan älven på en berghäll nära Fjällskolan i Masthugget finns ännu en hällristning som förbryllar.

– Den här liknar exakt en ristning från yngre bronsåldern. Med styråra och dubbla relingar och en typisk tudelad gaffel på stäven som karakteriserar bronsåldersskepp, säger Ulf Ragnesten som är arkeolog på Göteborgs Stadsmuseum..

Det händer titt som tätt att nya hällristningar dyker upp i Göteborgstrakten, framförallt vid arkeologiska utgrävningar. I andra sammanhang när någon tror sig ha gjort ett fornhistoriskt fynd är det sällan så.

Det som avslöjar ristningen i Masthugget för ett tränat arkeologöga, är att den har djupa och spetsiga skåror. Det syns att den är uthuggen med en metallmejsel. De ”äkta” hällristningarna i Tanum i Bohuslän, har mycket mjukare och bredare streck eftersom de är huggna med ett stenverktyg.

Sentida fornplatser

Men bara för att en ristning är yngre än 3000 år innebär det inte att den är betydelselös.

– Vi har en del sentida ristningar från tidigt 1900-tal. Då var det populärt att rista in hus, segelfartyg och kompassrosor men även årtal och namn.  

Ulf Ragnesten berättar mer.

– De ristningarna är äkta men gjorda sent. De visar en annan kontext från 1900-talets början när det var lite romantiskt att vara ute i naturen.

I Tolered på Hisingen finns en sentida fornlämningsklassad plats. Där hade redaktör S.A. Hedlund sin sommarbostad under 1860-1900-talet. I berget på tomten finns det inristningar från hans besökare, dåtidens kändisar som Viktor Rydberg, Nordenskjöld, André, Malm med flera.

Ännu ett fynd i Masthugget

I närheten av skeppet vid Fjällskolan upptäcker Ulf Ragnesten plötsligt ytterligare en ”okänd" ristning, bokstavskombination - BVB. Den påminner om de i Tolered och är troligen från mitten av 1900-talet.

– De inristade namnen i Tolered är helt autentiska, säkert bokstäverna här och bronsåldersskeppet också. Avsikten var nog inte att förfalska utan man hade sett hällristningar och vill göra likadana. Skeppet här är väldigt fin i formen, nästan för fin. Det är en jättefin kopia, säger Ulf Ragnesten.

Skicklig "förfalskare" avslöjad

Efter lite efterforskningar framkommer det att bronsåldersskeppet är skapad av stenhuggaren Per Agélii.

– Haha, ja, jag har gjort den tillsammans med en klass, för 15- 20 år sedan! Det var väldigt stökigt i skolan och vi försökte samla klassen och göra någonting spektakulärt. Alla barnen fick hugga varsin gubbe. Och fröken fick sätta dit kapten på skeppet. Vi låg där och krälade en halvdag. Det var trevligt! Och kul att arkeologen tycker den är fin, säger Per Agélii.

Läs mer: Stans yngsta arkeologer efterlyser Sven och Yngve

Läs mer: Här är svaret på förskoleklassens mysterium

Hällristning

En hällristning är symboler, figurer och avbildningar som är inhuggna på berghällar eller lösa klippblock under forntiden. Figurerna har som regel aldrig ristats, utan snarare knackats eller huggits in i bergytan med olika typer av knackstenar eller under järnåldern skarpa huggjärn.

Ett bronsåldersskepp symboliserade ofta ett möte mellan något som exempelvis dag och natt eller vatten och land. I Bohuslän finns flera bronsåldersskepp på de stora hällarna där man har mötts och utväxlat varor.

Källa: Länstyrelsen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG