Riskfyllt. Varje år skadas nästan åttahundra människor i truckolyckor, så att de är borta från jobbet. Foto: Mostphoto (genrebild)

Mataffär i nordost hotas av vite på en halv miljon

En större livsmedelsbutik i östra Göteborg hotas av ett vite på 500 000 kronor. Anledningen är flera olycksfall med truckar.

  • Publicerad 11:54, 13 aug 2019

Efter att en allvarligare truckolycka skett, på en livsmedelsbutik i östra Göteborg i februari 2018, kontaktade polisen Arbetsmiljöverket.

Efter en inspektion av arbetsplatsen konstaterade myndigheten bland annat brister i säkerheten kring truckarna och ställde flera krav på åtgärder för att förebygga olycksfall. Det visar handlingar som nyhetsbyrån Siren har tagit fram. 

Hotas av vite

Men i en uppföljning i maj i år har matbutiken fortfarande inte åtgärdat alla brister och hotas nu av ett vite på 500 000 kronor.

”Det har inträffat flera olyckor med truckar i er verksamhet, men trots det har ni inte vidtagit åtgärder för att förebygga ohälsa och olyckor vid arbete och truckar.” Det skriver Arbetsmiljöverket i beslutet.

Den aktuella arbetsgivaren har anlitat en utomstående konsult för att se över riskerna men enligt Arbetsmiljöverket är det arbetet inte tillräckligt utförligt.

Myndigheten kräver dessutom att arbetsgivaren ska anlita företagshälsovård eller annan sakkunnig utomstående för att säkerställa arbetsmiljön.

Gymnaieskola hotas av miljonvite

HD nekar fängelsedömd Angeredsläkare

Risker med truckar

Varje år skadas nästan åttahundra människor i truckolyckor, så att de är borta från jobbet.

Den vanligaste orsaken är att föraren tappar kontrollen över trucken, kolliderar, välter, inte använder trucken på rätt sätt, klämmer fötter och ben och får förslitningsskador på framförallt nacke, skuldror och rygg.

Källa: Arbetsmiljöverket

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11