Riskfyllt. Varje år skadas nästan åttahundra människor i truckolyckor, så att de är borta från jobbet. Foto: Mostphoto (genrebild)

Mataffär i nordost hotas av vite på en halv miljon

En större livsmedelsbutik i östra Göteborg hotas av ett vite på 500 000 kronor. Anledningen är flera olycksfall med truckar.

  • Publicerad 11:54, 13 aug 2019

Efter att en allvarligare truckolycka skett, på en livsmedelsbutik i östra Göteborg i februari 2018, kontaktade polisen Arbetsmiljöverket.

Efter en inspektion av arbetsplatsen konstaterade myndigheten bland annat brister i säkerheten kring truckarna och ställde flera krav på åtgärder för att förebygga olycksfall. Det visar handlingar som nyhetsbyrån Siren har tagit fram. 

Hotas av vite

Men i en uppföljning i maj i år har matbutiken fortfarande inte åtgärdat alla brister och hotas nu av ett vite på 500 000 kronor.

”Det har inträffat flera olyckor med truckar i er verksamhet, men trots det har ni inte vidtagit åtgärder för att förebygga ohälsa och olyckor vid arbete och truckar.” Det skriver Arbetsmiljöverket i beslutet.

Den aktuella arbetsgivaren har anlitat en utomstående konsult för att se över riskerna men enligt Arbetsmiljöverket är det arbetet inte tillräckligt utförligt.

Myndigheten kräver dessutom att arbetsgivaren ska anlita företagshälsovård eller annan sakkunnig utomstående för att säkerställa arbetsmiljön.

Gymnaieskola hotas av miljonvite

HD nekar fängelsedömd Angeredsläkare

Risker med truckar

Varje år skadas nästan åttahundra människor i truckolyckor, så att de är borta från jobbet.

Den vanligaste orsaken är att föraren tappar kontrollen över trucken, kolliderar, välter, inte använder trucken på rätt sätt, klämmer fötter och ben och får förslitningsskador på framförallt nacke, skuldror och rygg.

Källa: Arbetsmiljöverket

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57