Riskfyllt. Varje år skadas nästan åttahundra människor i truckolyckor, så att de är borta från jobbet. Foto: Mostphoto (genrebild)

Mataffär i nordost hotas av vite på en halv miljon

En större livsmedelsbutik i östra Göteborg hotas av ett vite på 500 000 kronor. Anledningen är flera olycksfall med truckar.

  • Publicerad 11:54, 13 aug 2019

Efter att en allvarligare truckolycka skett, på en livsmedelsbutik i östra Göteborg i februari 2018, kontaktade polisen Arbetsmiljöverket.

Efter en inspektion av arbetsplatsen konstaterade myndigheten bland annat brister i säkerheten kring truckarna och ställde flera krav på åtgärder för att förebygga olycksfall. Det visar handlingar som nyhetsbyrån Siren har tagit fram. 

Hotas av vite

Men i en uppföljning i maj i år har matbutiken fortfarande inte åtgärdat alla brister och hotas nu av ett vite på 500 000 kronor.

”Det har inträffat flera olyckor med truckar i er verksamhet, men trots det har ni inte vidtagit åtgärder för att förebygga ohälsa och olyckor vid arbete och truckar.” Det skriver Arbetsmiljöverket i beslutet.

Den aktuella arbetsgivaren har anlitat en utomstående konsult för att se över riskerna men enligt Arbetsmiljöverket är det arbetet inte tillräckligt utförligt.

Myndigheten kräver dessutom att arbetsgivaren ska anlita företagshälsovård eller annan sakkunnig utomstående för att säkerställa arbetsmiljön.

Gymnaieskola hotas av miljonvite

HD nekar fängelsedömd Angeredsläkare

Risker med truckar

Varje år skadas nästan åttahundra människor i truckolyckor, så att de är borta från jobbet.

Den vanligaste orsaken är att föraren tappar kontrollen över trucken, kolliderar, välter, inte använder trucken på rätt sätt, klämmer fötter och ben och får förslitningsskador på framförallt nacke, skuldror och rygg.

Källa: Arbetsmiljöverket

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hon gör Filmfestivalens affisch 2021

Nöje "Som göteborgare är det särskilt roligt" Hon är etablerade sedan 90-talet och har väckt uppmärksamhet med bland annat ett upp och nedhängande träd över Drottninggatan i Stockholm. Nu presenteras Göteborgskonstnären Charlotte Gyllenhammar...torsdag 3/12 10:03

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40