Brand. Boende på skärgårdsön Källö-Knippla drabbas hårt när öns enda affär brann ner under tisdagsnatten. Bilden är en genrebild och tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Mostphotos/Tobias Jansson

Mataffär och restaurang totalförstördes i brand

Öns enda mataffär, en restaurang och flera lägenheter har totalförstörts efter att en brand bröt ut på Källö-Knippla under tisdagskvällen. "Vi är många som känner med alla drabbade idag" skriver Öckerö kommun på sin hemsida.

  • Publicerad 15:02, 17 aug 2022

Det var vid klockan 18.54 i tisdags som det första larmet om att en större byggnad hade börjat brinna på ön Källö-Knippla i norra skärgården. Tolv enheter från räddningstjänsten larmades till platsen tillsammans med polis, polishelikopter och ambulans. Även Sjöräddningen har varit inkopplad under räddningsinsatsen.

När räddningstjänsten anlände till platsen hade branden brutit ut för fullt och elden hade spridit sig till flera av lägenheterna. Drygt en timme efter larmet hade räddningstjänstens styrkor lyckats begränsat branden och se till att den inte skulle sprida sig till närliggande byggnader. Men man kunde samtidigt konstatera att byggnaden troligen inte skulle gå att rädda.

Släckningsarbetet pågick under natten mellan tisdag och onsdag. Idag, onsdag, har räddningstjänsten fortsatt arbeta med eftersläckning.

"En eloge"

Byggnaden som totalförstördes i branden innehöll Källö-Knipplas enda mataffär vilket kommer att få stor påverkan för ön samt intilliggande öar. Byggnaden huserade även en restaurang, bibliotek, posten och flera lägenheter.

– Jag mår naturligtvis väldigt dåligt. Vi såg hur elden bara spred sig och det är bara ett skelett kvar nu, säger Marianne Skoglund, ordförande för den ekonomiska föreningen som driver mataffären, till P4 Göteborg.

De kommunala verksamheter som påverkas av branden är biblioteket samt hemtjänsten, då flera vårdtagare är beroende av en nära tillgång till en affär. Öckerö kommun meddelar även att kommunens POSOM-grupp har aktiverats för att kunna ge ett "samordnat psykiskt och socialt stöd till berörda".

"En stor eloge till alla som kämpat under kvällen och natten. Vi är många som känner med alla drabbade idag" skriver kommunen på sin hemsida.

Brandorsak ska utredas

Då det i nuläget är oklart hur det kom sig att branden uppstod har polisen inlett en förundersökning med rubriceringen mordbrand. En teknisk undersökning får dock vänta fram till att det är säkert att utföra den på brandplatsen.

Ingen person ska ha skadats i samband med branden.

Vi är GBG