Mats skrev om brottsoffer - attackerades själv

För någon månad sedan blev Mats Westling plötsligt attackerad av en missbrukare. Lika plötsligt fick hans nyskrivna låt "Öppna dörren och gå ut" en ny betydelse. – Det är som en förlorad oskuld, säger han.

  • Publicerad 14:00, 26 nov 2017

Han är sin egen manager, pressagent och bokare. Kring Järntorget finns hans kontor. I hela Sverige hans publik. Mats Westling har sakta, men säkert både jobbat upp sin supporterskara och ett allt mer personligt tilltal.

Men att hans låt "Öppna dörren och gå ut" skulle få oväntad aktualitet, nej, det hade Mats Westling inte räknat med.

– Jag är stolt över den. Jag ville slå ett slag för brottsoffer, att de inte ska ge upp och inte blir offer för sin egen rädsla, förklarar han.

Nu vet han precis. För någon månad sedan blev han attackerad av en missbrukare. Mats Westling är fortfarande omskakad.

– Jag lyckades manövrera bort honom. Så mitt trauma är något av en miniatyr mot andras.

Det räckte inte med det. När han precis parkerat sin bil utanför hemmet började han prata med en granne i porten. När han kom tillbaka till bilen hade han hunnit bli bestulen.

Händelserna har påverkat honom starkt.

– Det är som en förlorad oskuld. Jag har aldrig varit rädd tidigare och alltid trott gott om folk. Så jag vägrar tänka i de banorna. Men nu tänker jag mig för. Det gäller att vara modig och tänka att rädsla lätt föder hat, säger han.

– Det är livsviktigt att ta hand om varandra, Jag förstår inte varför inte politikerna lyfter den frågan.

"Öppna dörren och gå ut" finns på Mats Westlings nya album "Maneter och poesi", som precis kommit. En ny utmaning, samtidigt som han följer sin genre troget.

– Det blir som vanligt, en gräsrotlansering. Det är väldigt roligt, men också väldigt jobbigt. Man är ju inte 22 längre. Och när man gör klassiska poplåtar, vad tar man vägen för att det inte ska bli likadant, undrar han retoriskt.

Jo, för Mats Westling har det inneburit att han möter sin publik på ett nytt sätt. Att han knyter an till den på ett bättre sätt och på så vis också får den att växa.

– Nu trycker jag mer på det jag tycker är viktigt. Mellansnacket är ingen föreläsning och det fäster. Ibland blir responsen så varm att jag nästan börjar lipa. Leenden kan rädda liv, säger han.

– Första albumet "13 rätt" och den inledande låten "Här och nu" kom ur en existentiell kris där jag undrade vem jag hade varit de senaste tio åren. Det har varit en skola. Nu kan jag låta tystnaden tala

Dessutom har han hittat tillbaka till glädjen på scen.

– Tidigare kunde jag längta efter att ta en öl efter spelningen. Nu vill jag aldrig gå av. Om jag har varit på scen i 40 minuter eller en och en halv timme är svårt att avgöra då det är som bäst. När jag är ute och spelar är det som jag från en gång till en annan lär mig ett samhälle. Folk lyssnar, reagerar, skrattar och gråter. Kanske för att jag vågar vara sårbar, funderar han.

Mats Westling

År: 55.

Bor: Haga.

Familj: Fru Madeleine, två bonusbarn och bonusbarnbarn.

Är: Musiker, låtskrivare, sångare och med en författarkarriär på gång.

Aktuell: Med spelningar i samband med releasen av albumet "Maneter och poesi", som nyss kom.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG