”Tacos, tvättstuga och tack för senast: Svenska vanor A-Ö” är titeln på göteborgaren Mattias Axelssons debutbok. Gymnasieläraren är välkänd för Göteborg Direkts läsare som återkommande krönikör om göteborgska traditioner.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/premiar-mattias-ar-goteborg-direkts-nye-traditionsexpert/repsaw!crGVbypAzzGTvHsELwQeSQ/

Boken handlar i huvudsak om svenska vanor, men mycket av det är även Göteborgsrelaterat.

– Göteborg är Sveriges andra största stad. Det som händer här spelar roll för övriga landet. En sådan sak som jag skrev i den senaste krönikan – att Systembolaget har sitt ursprung i Göteborg med den göteborgska nykterhetsrörelsen. En annan sak är Luciafirandet som växte fram i Västsverige med tydlig anknytning till Göteborg, säger Mattias Axelsson.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/historien-om-forsta-systembolaget-i-goteborg/repsjp!18y5iXpaMSxsFyfR@yOcDQ/

Som uppvuxen i svensk kultur kan det vara svårt att urskilja de svenska normerna, värderingarna och vanorna. Där menar Mattias Axelsson att boken ge insikt och bakgrund till varför vi gör som vi gör. Men boken riktar sig också till nyinflyttade där de svenska vanorna kan innebära en mängd kulturkrockar att handskas med.

– Ta uttrycket ”känn dig som hemma”. Vi menar ju inte det. Vi vill ju inte att man ska lägga sig på soffan i kalsongerna. Det betyder håll dig i vardagsrummet, möjligen i köket. Man kanske går på toa, men då ber man om lov. Sådana grejer tar många för givet, men det är ju inte alls självklart om man kommer ifrån en annan kultur.

I boken går Mattias Axelsson igenom svenska vanor och traditioner i bokstavsordning.

– Utgångspunkten är att det ska vara en faktabok om svensk kultur utan värdering om det är bra eller dåligt. Jag har inte hittat på vad som är svensk kultur. Jag har gått igenom undersökningar, intervjuer och tidigare böcker på ämnet. Men bara för att man definierar något som svensk kultur så kanske inte alla tio miljoner svenska håller med, säger Mattias Axelsson.

Boken börjar med advent och avslutar med öppettider. Däremellan berörs alltifrån köksvecka och klassförälder till lagom och lördagsgodis.

– När det gäller lördagsgodis får man backa hundra år till när smågodis kom till Sverige. Vi fick inhemsk sockerproduktion och visste inte om kopplingen mellan socker och karies, det blev stora problem med tandhälsan. Det gjordes väldigt oetiska experiment på Vipeholmsanstalten där de mentalt sjuka tvingades äta mängder med kola och choklad vilket gjorde att deras tänder förstördes helt. Då slog man fast sambandet och dåvarande Socialstyrelsen gick ut med rekommendationen att bara äta godis på lördagar för att förbättra tandhälsan, säger Mattias Axelsson och fortsätter:

– Det är också en typisk svensk grej som skiljer oss från andra länder – att vi litar på myndighetsdirektiv.

Du tar också upp tacos som är relativt nytt i Sverige. Hur tidsbunden är boken?

– Jag tänker att boken är ett tidsdokument här och nu. Vad som är svensk kultur 2019. Kultur förändras. Det vi upplevde som svensk kultur när jag växte upp är inte samma sak när mina barn växer upp. Samhället förändras. Med det traditioner, högtider och vanor, säger Mattias Axelsson.

Några av Mattias Axelssons krönikor i Göteborg Direkt

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/historien-om-johanna-i-brunnsparken/repsgj!08u@CUJMQGYQEK9Z@OdlwA/

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/nar-de-sma-grodorna-kom-till-goteborg/repsfq!Ah7vIzV5mRnDhOMMGSjGGw/

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/chalmerscortegen-borjade-i-rannstenen/repsdy!IJHrN59Bh5lEyni1i@Kaiw/

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/traditioner-fran-fastlagsbrod-till-graddbakelse/repsbA!Y0GRijxNrccr4BNxUTdc3A/

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/tiden-innan-bamba-kom-naturligt/repsba!TaTYbQ1gHiAxT3mEDdPMUw/