TOMT. I Sisjön gapade brödhyllorna tomma i helgen. Foto: Byrd/ Johnny Kääpä

Matvarorna inte hotade – trots stängda gränser

Trots att matbutikernas hyllor gapar tomma är tillgången på mat stor och varuleveranserna från utlandet fungerar som vanligt. Problemen uppstår när konsumenterna panikbunkrar.

  • Publicerad 19:01, 16 mar 2020

Men det är en utmaning att folk köper så mycket.

Toalettpapper, pasta och konserver. De senaste dagarna har hyllorna i flera matbutiker gapat tomma. Stängda gränser till våra grannländer och oro för coronaviruset har fått göteborgarna att bunkra mat som aldrig förr. Men läget i butikerna speglar inte varuleveranserna.

Axfood, som bland annat har kedjor som Hemköp, Willys och mat.se, meddelar att varuleveranserna in i Sverige går som vanligt.

– Vi har ökat trycket för att få ut tätare leveranser till butik. Men det är en utmaning att folk köper så mycket, vilket man kanske inte skulle behöva, eftersom vi har varor, säger Axfoods presschef Magnus Törnblom till TT.

Både Ica och Coop beskriver samma problematik.

– Det är som en jul- eller påskvecka gånger ett par gånger till, men det finns varor och de går ut i butik varje dag. Utmaningen är att se till att de hamnar på hyllan, eftersom det är så mycket som plockas bort, säger Tarik Belqaid, pressekreterare på Coop till TT.

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21