Bad. Sedan i slutet av januari har man max kunnat bada 20 i timmen i undervisningsbassängen på Askims Simhall. Foto: Markus Andersson

Max 20 askimsbor i timmen – reningssystemet strejkar

Vattenkvalitén i undervisningsbassängen vid Askims simhall har underkänts och nu har en ny regel om max 20 badande i timmen införts vilket förbryllar flera föräldrar vars barn tvingas vänta på sin tur.

  • Publicerad 14:41, 14 mar 2019

Badregeln. Linda Borg, enhetschef vid idrott och föreningsförvaltningen Askim och Frölunda. Foto: Markus Andersson

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

I december fick Askims simhall beskedet att vattnet i deras undervisningsbassäng inte höll måttet. Flera tester visade att kvalitén på vattnet inte nådde upp till de krav som finns efter att flera personer badat i bassängen.

– Reningssystemet för undervisningsbassängen klarar inte längre av att rena vattnet när för många badar samtidigt. Vi har bedömt att 20 personer i timmen är max vad systemet klarar av, säger Linda Borg, enhetschef på idrott och föreningsförvaltningen.

Rena gym prisas över hela stan

Från och med 28 januari i år har en maxgräns satts för undervisningsbassängen på just 20 personer i timmen. När bassängen har uppnått sin maxkapacitet så stänger personalen undervisningsbassängen i en timma, oavsett om folk går upp då varje ny person som kliver i tillför sin smuts.

– Så även om det på slutet av den timmen är bara tio kvar där inne så kan vi inte släppa på tio nya utan vi måste avvakta tills timmen har gått, säger Linda Borg. Men om det är exakt 20 eller 15 personer som är maxantalet är det ingen som kan säga men 20 har hjälpt för nu har vi bra kvalité på vattnet igen.

Den nya regeln har upprört vissa besökare då väntetiden för att få kliva i bassängen kan bli lång och då barn, som är undervisningsbassängens målgrupp, hanterar långa väntetider olika bra menar vissa att det kan bli en påfrestande timme.

– Vi vill har badet utnyttjat så optimalt som möjligt och det är svårt att förutser hur många som kommer att bada från dag till dag. Så i dag finns det en risk att man i en timme får bada i 25.an eller plasken, för de bassängerna finns ju också.

Beslutet: Här byggs Askims nya simhall

Något utbyte av reningssystem är inte att vänta då en helt ny Askims simhall, inom några år, planeras att byggas precis intill.

– Det kan ju hända att om vi ser att vi undre en längre period kan hålla värdena på vattnet utökar till 25 personer. Men det kommer inte ske inom ett halvår för vi måste först se att våran åtgärd håller, avslutar Linda Borg.

Vi är GBG

    Vi är GBG