HOTAD ART. Goeldisapa (Callimico goeldii) listas som sårbar på IUCN:s lista över hotade arter. Foto: Universeum

McDonalds-apan har fått en unge

Universeums regnskog har fått en ny familjemedlem. Goeldisapan som stals och sedan hittades på McDonalds förra året har fått en unge.

  • Publicerad 10:19, 7 nov 2019

Vid lunchtid en onsdag i augusti förra året anmäldes en Goeldisapa försvunnen från Universeum. Senare på kvällen kom ett samtal från McDonalds i Frölunda där apan hoppade runt bland borden.

Försvunna apan upphittad – på McDonalds

Apan fångades in och hölls isolerad innan den släpptes tillbaka i regnskogen igen. Sedan dess tycks apan ha kurerat sig bra. I februari fick hon sällskap av en hanne från Dublin Zoo och i september föddes deras unge.

– Fortplantning är ett naturligt beteende för alla djur, men att para sig och ta hand om ungar kräver rätt förutsättningar. Att de fått en unge visar att de både trivs med varandra och i miljön. Vi är jätteglada, för paret och framför allt för arten. Att det föds ungar är nödvändigt för djurparkernas gemensamma bevarandearbete, säger Daniel Roth, ansvarig zoolog på Universeum, i ett pressmeddelande.

De första veckorna har ungen mest hållit sig fast på föräldrarnas ryggar. Men nu har den vågat släppa taget och har också börjat testa att äta både frukt, grönsaker och insekter.

Goeldisapan är hotad och det bedöms att arten löper hög risk att dö ute i naturen eftersom skogen där de lever håller på att avverkas. Universeum är en av flera djurparker som håller en stödpopulation som räddar arten från total utrotning.

– Vi försöker tillsammans med andra djurparker och under ledning av artens stambokhållare öka antalet individer genom avel. Att aveln planeras är en förutsättning för att vi ska kunna upprätthålla en god genetik för flera generationer Goeldisapor. Genetisk variation är grunden för naturlig selektion och god anpassningsförmåga, förklarar Daniel Roth.

Vi är GBG