Med flamencorytmen i fingrarna

Uppvuxen i Mölndal och med en stor del av ungdomstiden i Australien. Nej, det hindrar inte Robert "Robi" Svärd från att vara en av världens främsta flamencogitarrister. – Jag har fått respekt hos hardcoregänget av flamencomusiker, säger han.

  • Publicerad 15:00, 10 apr 2018

Av sin mamma fick han en brokig dos musik. Av pappan Beatles. Redan som fyraåring började han spela gitarr.

– Kanske fick jag höra flamenco redan då. Jag har precis hittat en kassett där jag spelar Beatleslåtar med pappa. Jag tror att de blev oroliga för mig lite senare. En femåring som ägnade så mycket tid med gitarren, säger Robert "Robi" Svärd.

Vid elva-, tolvårsåldern upptäckte han elgitarren och Yngwie Malmsten och Steve Vai blev förebilder. Så smög sig flamencon på.

– Gitarren hade blivit min första förälskelse. Jag upptäckte då jag studerade klassisk musik att gitarristerna hade hämtat mycket från flamencon, säger han.

– Men deras spel var på bekostnad av rytmerna och dem får man inte släppa.

Så ett litet hopp i tidslinjen. "Robi" Svärd, som även har australiskt medborgarskap, pluggade på konservatoriet i Sidney. Väl hemkommen från skolan hör han en dag någon spela intensiv flamenco i rummet mittemot i studentkorridoren.

Det var Niño Josele, som inte kunde ett ord engelska men var på turné Down Under. Han och "Robi" Svärd, som inte kunde spanska, fann varandra direkt genom musiken.

– Där och då kände jag att jag måste till Spanien.

Via jobb som flamencogitarrist i Australien fick han ihop pengar som så småningom tog honom till Sevilla via omvägen om Marbella.

– Jag klev på fel buss, blev bestulen på mina pengar och mitt pass. Men fick hjälp och bostad, lite jobb och kom iväg till Sevilla till slut.

Väl där fick han tips om att El Pechuga, ett flamencorockband, sökte gitarrist. Den blonde svenske fick jobbet och kastades in i en värld av sex, droger och rock'n'roll.

– Jag är inte uppvuxen med det och dricker inte ens, säger han fortfarande förundrad över det extatiska livet där han tackar sin bakgrund för han inte lockades i fördärvet.

Efter fem år tröttnade han. När den dåvarande flickvännen blev gravid hittade han ett skäl att åka hem.

– Jag är uppvuxen i Sverige och vår syn på jämställdhet skiljer sig rätt mycket från den där nere, säger han.

Men han hade fått respekt för sitt gitarrspel i den yppersta kretsen av flamencomusiker. När hans första album, "Pa'ki Pa'ka", spelades in blev han kontaktad av flera av dem för medverkan.

– Mina idoler! Det var ju dem jag lyssnade på, säger han fortfarande förundrad.

I höst kommer "Robi" Svärds andra album med lika prominenta gäster. Går man till Konserthuset den 13 april finns albumet att köpa redan då.

Rober "Robi" Svärd

Ålder: 42, men jag har sagt fel i intervjuer.

Bor: I Linnéstaden, Göteborg, med sambon och danserskan Ann Sehlstedt,.

Yrke: Flamencogitarrist.

Aktuell: Med spelning på Konserthuset den 13 april. Andra albumet är färdigt men kommer först i höst.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG