Med IFK Göteborg mot framtida mål

Han kom till ett lag i brygga med målet att skapa stadga och ge visioner. Det passade Max Markusson bra. Att jobba i en organisation i medvind passar honom inte.

  • Publicerad 06:20, 9 jun 2019

Efter sju år på Göteborg & co kom erbjudandet han inte kunde tacka nej till. Framför allt för att Max Markusson hade saknat fotbollen, den sport som fyller hans sinnen sedan pojkbenen började bära honom.

– Som 17-åring tog jag hand om det lag jag själv spelade i, säger han om sin karriär i Mossens BK.

Då hade han redan som 14-åring tagit en plats i A-laget.

– Jag såg ut ungefär som nu- jag var välväxt, säger han med ett leende, för han inser att omfånget och vikten förstås är både större och mer.

– Vi var duktiga och jag blev spelande tränare i några år. Jag insåg att jag hade en fallenhet för att leda.

Han hann knappt bli pappa som 22-åring förrän han fick jobb för Svenska Exportrådet i Riga, vilket innebar pendlande mellan den lettiska huvudstaden och hemmet, där familjen fanns, i nära två år.

– Nja, det kanske inte var optimalt, säger han.

Men Max Markusson har delar av sin själ i Lettland, där hans morföräldrar kommer ifrån, han kan språket och hans barns mamma är därifrån.

– Mormor och morfar flydde därifrån. Då, för 60–70 år sedan flydde man över Östersjön. Nu är det Medelhavet. Det ger perspektiv. Så, ja, Lettland ligger mig varmt om hjärtat, menar han.

VD för Faktum

När han så fick ett telefonsamtal från Mossens BK om att bli tränare för A-laget var det dags att styra kosan hem. I samma veva blev han VD för Faktum.

– Det blev för mycket, så jag fick lägga ned tränarkarriären. Jag hade ingen erfarenhet från tidningsvärlden och fick en tuff start med en tidning som gick på knäna. Jag var 25 år och lärde mig mycket om levnadsöden, förklarar Max Markusson som stannade på sin post i fem år innan Göteborg & co kallade.

– I och med att jag blev pappa tidigt försakade jag kanske saker som man normalt sett gör i ungdomen. Som att resa.

Något han på det kommunala bolaget kom att ta igen med råge.

– Haha, ja. Jag fick resa världen runt. En stor förmån. Men nu kan jag det där med flygplatser och konferenslokaler. Men samtidigt… jag har träffat fantastiskt intressanta människor världen över och har varit på platser jag aldrig annars skulle ha kommit till.

Headhuntad

Så blev han headhuntad av IFK Göteborg, ett lag som under flera år levt i en ledarskapsturbulens som också påverkade nedåt i organisationen.

– För mig har det blivit en kombination av att leda och utveckla organisationen. En kunskap jag har plus intresset för fotbollen, säger han.

Men Blåvittsupporter… nej, det var han inte. Det är något som kommit i rollen som engagerad klubbdirektör.

– Jag har suttit i Häckens styrelse, jobbat med Mossens BK. Det är intressant att få en inblick i en organisation. Men jag kan inte gå till jobbet om jag inte lägger ned själ och hjärta i föreningen. Jag blöder för IFK Göteborg.

Rätt läge

Han kom förra året till ett lag som hade problem både i organisationen och på planen. Helt rätt läge för Max Markusson, menar han.

– Just i den situationen som Blåvitt befann sig i är ju där jag kan göra en insats. Det är inte i medvind man ska anställa mig, säger han frankt.

Max Markusson

Är: Klubbdirektör för IFK Göteborg sedan snart ett år. Fyller 40 år i år. Bor i Åsa med två barn, son 17, dotter 11, från tidigare äktenskap. Flickvän. Uppvuxen i Guldheden, men född i Karlstad och bodde ett år i Sunne som spädbarn.

Gillar: Fotboll, blev tränare för sitt eget lag i Mossens BK som junior. Spelade i A-laget som 14-åring. Tycker om att läsa, laga mat.

Bakgrund: Läst till Pol mag (Politices magister – variant av den generella magisterexamen i främst nationalekonomi eller statsvetenskap). Jobbade i Riga för Svenska Exportrådet (2004–2005). VD för Faktum (fem år). Sju år på Göteborg & co.

Max Markussons Göteborgsfavoriter

Götaplatsen – Järntorget

Slottsskogen – Delsjön

Spårvagn – Färja

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Scandinavium – Gamla Ullevi

Filmfestivalen – Bokmässan

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Paley – Jungans

Röda sten – Saltholmen

Håkan Hellström – In Flames

Vi är GBG