Med musiken som mission mot aids och hiv

Triple & Touch har varit engagerad i Star for Life sedan 2006. I höst är det åter igen dags för sydafrikanska ungdomar att möta svenska – till musik. – I Göteborg kommer det vara 500 i kören, säger Ken Wennerholm.

  • Publicerad 14:15, 7 okt 2018

Star for Life jobbar mot spridningen av aids och hiv genom musik och starta skolor i Sydafrika och Namibia för att informera om den dödliga sjukdomen.

Sedan 2006 har Triple & Touch varit musikaliska motorer i det pedagogiska arbetet. Dels genom att Ken Wennerholm och Göran Rudbo varit nere i södra Afrika ett otal gånger för att möta ungdomarna på plats. Dels genom att sydafrikanska ungdomar kommer till Sverige för att sjunga med svenska ungdomar. Ett möte över gränserna som ska öka förståelse för varandra och för sjukdomen.

– Vi har en liten grupp som kommer hit. Fem plus en ledare. Men de låter ju som 50, förklarar Ken Wennerholm.

– Vi försöker byta ut några varje år. Men det får ske efter förnuft. I år är det två nya, som gör sin första resa någonsin utanför sin by.

Sverigeturnén startade 2 oktober. Den 12 oktober når den Göteborgs konserthus. Då kommer sydafrikanerna möta 500 körsångare som ska backa upp sången.

– Ja, det blir sångare från Hjällbo till Billdal. En salig blandning och mötesplats för kultur och integration, säger Ken Wennerholm.

– Jag vet att svenska tjejer med självskadebeteende har fått en annan syn på livet efter att ha träffat de sydafrikanska ungdomarna.

Star for Life

Är: En icke vinstdrivande organisation som grundades 2005 med målet att inspirera unga att tro på sina drömmar och hjälpa dem leva ett liv fritt från aids. Skolprogrammet finns nu i mer än ett hundra skolor i södra Afrika.

Startades: 2005 av Dan och Christin Olofsson, året efter engagerades Triple & Touch som konstnärliga ledare och musikambassadörer för projektet.

Turnerar: Nu i Sverige. I Göteborg 12 oktober.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG