Med sikte mot ny filmsuccé

Långfilmsdebuten med "Äta sova dö" blev en stor framgång. Gabriela Pichlers nya film "Amatörer" har fått bästa start – som invigningsfilm på Göteborgs filmfestival. – Det är stort, säger hon.

  • Publicerad 16:17, 26 jan 2018

Gabriela Pichlers järnvilja har gett henne en strålande karriär inom filmen. I långfilmsdebuten "Äta sova dö" tog hon med sig av sin erfarenhet i livet. Utanförskapet och tristessen i skånska Örkelljunga, dit hon flyttade som åttaåring och där hon senare kom att jobba på kakfabriken på orten.

"Äta sova dö" har fått ett långt liv och rest över världen för att prisas. I Sverige blev den hyllad och vid Guldbaggegalan 2012 vann filmen och Gabriela Pichler fyra Guldbaggar.

Men redan 2010 knep hon sin första, då hon fick priset för Bästa kortfilm med sin debut "Skrapsår" examensfilmen från Filmhögskolan i Göteborg – en stad hon fortfarande bor kvar och verkar i.

Hennes nya långfilm "Amatörer" har hon skrivit till manus tillsammans med författaren Jonas Hassen Khemiri.

– Efter "Äta sova dö" ville jag ha en förändring, säger hon om debutfilmen där hon stod för både manus och regi.

– Så Jonas och jag har skrivit manuset tillsammans. Jag ville testa något nytt och jag gillar att jobba i team. Även om jag inte söker så mycket bollplank. Min roll är mer spindeln som ser helheten.

När Göteborg Direkt träffar henne vid presentationen av Göteborgs filmfestival är hon fortfarande i slutproduktionen av filmen. Det är de små detaljerna som eftertexter som ska göras.

– Den är väl klar, eh, nu. Lite pill kvar. Men jag vet när det är premiär.

Klipparbetet har skett tillsammans med filmens fotograf Johan Lundborg, som hon också hade som fotograf till "Äta sova dö".

– Vi har hållit på i två månader. Vi har jobbat annorlunda och klippt mycket mer tillsammans. Lite overkligt, säger hon.

– Men jag har verkligen haft världens bästa team.

"Amatörer" valdes alltså till premiärfilm på Göteborgs filmfestivals 41 festival. Ett givet val helt i linje med den feministiska ton som satts 2018.

Gabriela Pichler är hedrad.

– När vi gick på Filmhögskolan växte vi ju in i Filmfestivalen. Då var det ju värsta drömmen att få med en kortfilm, att få röra sig i den miljön med filmarbetare och cineaster. Så nu, att ha fått förtroendet att inviga hela Filmfestivalen…

– När jag fick frågan var min första tanke om det var rätt strategiskt, fortsätter hon och skrattar.

– Nu tänker jag mer att det är ett fantastiskt fint sätt att få fira tillsammans med de som varit med att göra filmen. Det är stort att få vara med om detta på hemmaplan.

"Äta sova dö" hade en dov, humoristisk klang. Ett försök att se det roliga i ett vardagligt elände.

Gabriela Pichler lovar att de som gillade hennes långfilmsdebut kommer känna igen sig.

Den här gången är det återigen en liten ort i centrum. Filmen har spelats in i Svenljunga med omnejd, men också i Göteborg.

Gabriela Pichler

Är: 37 år.

Bor: Göteborg.

Yrke: Regissör, manusförfattare.

Bakgrund: Växte upp i Flemingsberg för att senare flytta till Örkelljunga, dit hon kom 8 år gammal. Jobbade senare under en period på kakfabriken där. Något hon senare hade nytt av i genombrotts- och debutlångfilmen "Äta sova dö" (2012). Har en fil. kand i filmvetenskap och konstnärlig regiexamen från Göteborgs filmhögskola.

Priser: Vann Guldbagge för bästa kortfilm för examensfilmen "Skrapsår" (2010). "Äta sova dö" vann publikpriset under Filmfestivalen i Venedig. Filmen fick senare fyra Guldbaggar (Bästa manus, Bästa regi, Bästa film och Bästa kvinnliga huvudroll). 2014 teaterdebuterade hon som regissör med "Rött kort" på Backa teater.

Aktuell: Med nya långfilmen "Amatörer", som inledde Göteborgs filmfestival.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG