Medborgarlöftet – ett riktigt lyft för Angered

Angereds centrum har blivit tryggare. Det tycker i alla fall polisen. Men droghandel och kriminella nätverk är fortfarande en del av den offentliga miljön.

  • Publicerad 05:30, 4 okt 2018

– Det är de största problemen i Angered just nu, skulle jag säga, säger Fredrik Lennartsson som är kommunpolis i Angered.  Vi flyttar en del av problematiken när vi trycker på ett ställe. Men varje gång vi flyttar den så minskar den också. Det är ett långsiktigt arbete men vi måste ha samarbetspartners för att lyckas och det får vi genom medborgarlöftena.

I det senaste årets medborgarlöfte från polisen och stadsdelsförvaltningen i Angered har man haft ett särskilt fokus på ökad trygghet i offentliga miljöer; ett problem som Angeredsborna har lyft fram i flera trygghetsundersökningar.

– Från polisens sida siktar vi in oss på problematiken i den offentliga miljön för att den berör människor väldigt mycket. Man ska kunna gå till affären och köpa ett paket mjölk utan att känna sig otrygg, säger Fredrik Lennartsson. Vi har ju varit i Angereds centrum under ett års tid och det vi kan se är att det går åt rätt håll. Vi får en känsla av att det har lugnat sig.

Totalt har det blivit 300 besök i Angereds centrum från polisens sida det senaste året. 18 riktade insatser mot narkotika. Kommunen och bostadsbolagen har arbetat mycket med att städa bort skräp och klotter. Och i utvärderingen ser Fredrik Lennartsson att samtliga insatser ger resultat.

– En del av syftet med medborgarlöften är att skapa fokus på en viss problematik. Då kan vi få igång ett arbetssätt, en metod. Det har vi fått med problematiken kring buskörning på moped, till exempel, säger han. Tittar vi på anmälningar går brottsligheten ner. Många vrider på det och säger att människor inte anmäler. Men vi ser det som en positiv trend. Det är på väg åt rätt håll.

Just nu arbetar polisen och stadsdelsförvaltningen i Angered med att ta fram ett nytt medborgarlöfte. Fredrik Lennartsson vill inte avslöja några detaljer kring det än, men inriktningen i tydlig:

– Vi kommer fortsätta jobba med offentliga miljöer, säger han. Vi ser att våra torg blir skyltfönster för områdena och det är jätteviktigt att det är tryggt där.

Vi är GBG