Slår larm. Personalen på ett korttidsboende för äldre i centrala Göteborg menar att stressen och underbemanningen är farlig för patienterna.

Medicin förväxlades på äldreboende

Personal som förväxlar mediciner, bristfällig hygien och rehabiliteringsträning som inte blir av, så beskriver personalen på ett korttidsboende för äldre i Göteborg sin egen verksamhet.

  • Publicerad 07:00, 7 aug 2017

En sjukgymnast, flera sjuksköterskor och andra anställda på ett korttidsboende för äldre i centrala Göteborg slår nu larm om en ohållbar situation för såväl de boende som för personalen.

Skriver brev om bristerna

I ett brev till sina chefer berättar personalen att man flera gånger förväxlat mediciner ”samt varit på väg att ge tio gånger så hög dos av morfinpreparat”.
Misstagen förklaras med underbemanning och tidspress som blivit ännu värre till följd av sjukskrivningar.

De skriver också att tid som är till för rehabiliteringsträning med de boende ofta istället går till att prata med de boende om deras psykosociala problem, något som personalen inte är utbildad för.
”Vi upplever att vi inte har den formella kompetensen att möta alla psykosociala problem”, skriver de.

Hittade stol med intorkad avföring

De är oroliga över patientsäkerheten och mår dåligt över sin egen arbetssituation. Dessutom berättar de att hygienen på boendet blivit lidande.
”Bland annat har mobila hygienstolar hittats i grundutrustningens förråd med intorkad avföring”, skriver de, men hur det har gått till framgår inte.

Nu kräver personalen att ansvariga för äldreomsorgen i Centrum gör någonting åt problemen.

Eva Steen-Olsson är tillförordnad sektorschef och ansvarig för äldreomsorg, hälsa- och sjukvård i stadsdelen Centrum. Hon har läst brevet från personalen på det aktuella korttidsboendet.

Blir du orolig när du läser vad de skriver?

–Det är aldrig bra när personal signalerar att de inte mår bra på sin arbetsplats och när det uppkommer akuta situationer måste vi agera snabbt.

– Självklart tar vi det här på största allvar.

Förstärker med mer personal

Att mediciner ska ha förväxlats och att personal varit på väg att ge en boende tio gånger för hög dos av morfin är någonting som måste utredas, menar hon.

– Eftersom det inte finns några dokumenterade avvikelser måste vi utreda ordentligt vad som skett i hanteringen av mediciner.

Hon säger att personalgruppen på korttidsboendet nu har förstärkts med en sjuksköterska och en undersköterska, och att cheferna kommer att utvärdera sommaren tillsammans med personalen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG