Melodifestival. Göteborg är åter en av städerna när Melodifestivalen ska avgöras. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Melodifestivalen kommer till Göteborg – igen!

Av tradition är Göteborg en av spelplatserna när Melodifestivalen avgörs. Så blir det också 2019. Men en final här lär dröja.

  • Publicerad 09:54, 12 sep 2018

Schlagerspektaklet lockar sin modiga miljoner i februari och mars varje år. Det är då grundomgångarna fram till finalen på Friends Arena i Stockholm avgörs. De som plockar fram russinen ur Melodifestivalkakan och sin tur skickar det svenska bidraget till den kommande Eurovisionsfinalen i Tel Aviv i maj.

SVT har en ambition att låta schlagerstafetten löpa mellan nya orter från ett år till ett annat. Men det är inte alltid möjligt, dels beroende på arenornas storlek, dels med anledning av hockey- och bandyligorna – SHL, Allsvenskan och Elitserien – som huserar där under säsongen.

Men Göteborg är alltid ett givet val och är också orten där delfinalerna avgjorts flest gånger under 2000-talet.

Sedan 2003 har Göteborg och Scandinavium stått värd för evenemanget varje år.

2019 är det alltså dags igen. Men en final lär dröja. Scandinavium – den nära 50 år gamla arenan – är för ålderstigen för att hysa Melodifestivalens final och med den teknik så då krävs.

– Vi hoppas kunna få bjuda in till en härlig fest inte bara för kära återseenden som Leksand, Lidköping och Nyköping, utan även för veteranerna Göteborg, Malmö och Stockholm, säger Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen på SVT, i ett pressmeddelande.

Den 2 februari inleds Melodifestivalen och det är då Göteborg som är först ut av de städer som hyser evenemanget. Övriga städer är alltså: Malmö (9/2), Leksand (16/2) och Lidköping (23/2). Andra chansen avgörs i Nyköping den 2 mars och finalen i Globen hålls den 9 mars.

Biljetter till Melodifestivalen släpps den 31 oktober. Vilka artister som kommer delta presenteras senare i höst. Bidrag till Melodifestivalen kan skickas in nu med den 17 september klockan 11.59 som sista datum – och klockslag.

Melodifestivalen 2019

Avgörs: I städerna Göteborg (2/2), Malmö (9/2), Leksand (16/2) och Lidköping (23/2). Andra chansen avgörs i Nyköping (2/3) och finalen i Globen i Stockholm (9/3).

Bidrag: Kan fortfarande skickas in. Sista datum att söka till Melodifestivalen är den 17 september klockan 11.59.

Artister: Vilkas som kommer framföra bidragen 2019 presenteras senare i höst.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG