Framsidan och baksidan av Merkurhuset vid Skeppsbron, Göteborg Foto: Jesper Hallén

Merkurhusets baksida rivs

Göteborgs Stads stadsutveckling har tydligt skrivit på sin hemsida att Merkurhuset vid skeppsbron inte kommer att rivas. Därför har många Göteborgare rynkat på ögonbrynen när en del av byggnaden från 1800-talet har plattats med marken. Göteborg Direkt reder ut frågetecknen kring utvecklingen.

  • Publicerad 15:01, 19 jul 2019

Foto: Olof Antonson

När det gamla Merkurhuset vid Skeppsbron i Göteborg började rivas startades en diskussionstråd i "Vad händer i Göteborg?", en Facebook-grupp med över 80 000 medlemmar. Nästan 200 personer har i skrivande stund reagerat på den video som startade tråden, som visar när byggmaskiner drar ner delar av fasaden. Det är är både hurra-rop och buanden inför rivningen, men framförallt en förvirring. Göteborgs Stads stadsutveckling har nämligen på sin hemsida tydligt skrivit att Merkurhuset ska bevaras.

"Man hade kunnat förtydliga det"

– Jag kan inte riktigt svara på varför man har kommunicerat det på det viset, man hade kunnat förtydliga det. Arbetet vid Skeppsbron har varit en genomskinlig process för alla att ta del av. I detaljplanen står det tydligt var gränsen går, säger Niklas Malmeling, delprogramledare för Kvarter på Skeppsbron på Älvstrandens utveckling.

I detaljplanen framgår det att Merkurhuset ska bevaras, men det som inte får rivas är sidan som vetter mot vattnet. Den del som nu sopats bort var en gårdsbyggnad och en flygel på baksidan av byggnaden.

Kostnaderna för Skeppsbron skenar

Skeppsbron klar – om en miljard

VIDEO: Äntligen – så blir nya Skeppsbron

Patrik Lund, projektchef för Merkurhuset Foto: Marie Ullnert

"Det hade varit svårt att behålla byggnaden"

– Vi har rivit ett gårdshus som haft mycket problem och varit utsatt. Det har varit översvämningar och leran under byggnaden medför att huset lutar och skapat sprickor i fasaden, säger Patrik Lund, projektchef för Merkurhuset.

Bland göteborgarna i tråden är många skeptiska inför rivningen och menar på att man borde ha lagt ner pengar på att restaurera byggnaden från 1800-talet istället.

– Det hade varit svårt att behålla byggnaden. Vi lägger istället allt vårt krut på den befintliga byggnaden som vetter mot älven, det är där karaktären ligger. Vi har redan förstärkt den byggnationen för att den ska bevaras, säger Patrik Lund.

"Så som det ser ut nu är det ett öppet sår"

Det är kommanditbolaget Biet, en hopslagning mellan fastighetsbolaget Platzer och företagsgruppen Bygg-Göta, som nu hoppas utveckla Merkurhuset. Planen är en nybyggnation som kopplas på Merkurhuset.

– Vi har sökt bygglov och väntar nu på svar innan vi kan börja bygga. Så som det ser ut nu är det öppet sår, en yta som inte utnyttjas. När vi får en nybyggnation i kontakt med Merkurhuset kommer det bli en mycket finare stadssammanhållning, innehåll och verksamhet, säger Patrik Lund.

Utmaningen: skarven mellan det gamla och det nya

Innan KB Biet får grönt ljus vill Patrik Lund inte avslöja alltför mycket av vad som kan förväntas. Men han kan berätta att det kommer finnas restaurang vid entréplan med kontor på resten av våningarna i den nya byggnaden. Han hoppas få bygglov under tredje kvartalet i år, i så fall kan bygget stå klart sommaren 2021.

– Utmaningen blir skarven mellan det gamla och det nya. Vi vill utveckla något som förhåller sig till det gamla men har en nytolkning, jag tror att vi kommer att lyckas bra.