Prisad. Fick Guldbagge för bäste regi på Guldbaggegalan. Men göteborgarens "The square" blev ingen vidare vinnare. (Bilden tagen vid ett tidigare tillfälle.) Foto: Wikipedia.

Metoo den stora vinnaren på Guldbaggegalan

Guldbaggegalan 2018 fick ett allvar över sig. Bland pristagarna var det ändå Metoo-rörelsen som fick mest utrymme. Men göteborgaren Ruben Östlund knep ändå priset för bästa regi.

  • Publicerad 22:59, 22 jan 2018

Alla kan inte vinna. Så bland alla nomineringar blir det väldigt många som hamnar i skuggan när strålkastarljuset landar på den utvalda. Men i år blev Guldbaggegalan annorlunda. Just för att #Metoo-rörelsen, eller snarare effekten av den, vägrar klinga av. Kvinnliga svenska skådespelares manifestation #Tystnadtagning gick som en svart tråd genom kvällen. Från entrén innan den tv-sända galan, in i salongen och upp på scen.

Starkt och nödvändigt.

Till det konferencier Petra Medes balansgång mellan allvar och komik, som ibland blir kittlande, emellanåt underhållande, för att någon gång falla mellan stolarna.

Så ja, ett stor fokus på #Metoo, men självfallet också på första ledet de nominerade och senare de vinnare som kammade hem Guldbaggen för sin respektive kategori.

Film i Väst är producenter med ett stort finger i flera av de produktioner som hamnat bland nomineringarna. Det blev totalt elva stycken och Film i Västs VD, Mikael Fellenius, är nöjd på en glidande skala.

– Elva stycken ligger i det övre skiktet. Men jag hade nog hoppats, eller trott att vi skulle få fler, säger han direkt efter galan.

Topprankade "The square" konkurrerades ut av "The Nile Hilton incident", båda Film i Väst-produktioner.

– "The square" är en bra film som gått bra utomlands, men kanske inte så bra i Sverige, spekulerar Mikael Fellenius.

Så vinnarskallen Ruben Östlund (inte på plats på galan) fick trösta sig med pris för Bästa regi och att hans fotograf Fredrik Wenzel prisades för bästa foto.

Hyfsat prisregn över Film i Väst, alltså. Men jag är övertygad om att Ruben Östlund knöt näven i fickan när "Sameblod" och "The Nile Hilton incident" fick fler priser än hans "The square".

Länge såg det ju dessutom ut som om hans bara skulle bli ihågkommen under galan för sitt utnämnande som "Årets göteborgare" i december. Trots Guldpalmen från Cannes.

Nu tar han sikte på Oscarsgalan, där filmen är nominerad. Frågan är om vinnarskallen räcker till att övertyga juryn om förträffligheten i "The square" då inte den fullt ut gick hem hos Guldbaggejuryn.

2018-års Guldbaggegalan vann på sin klädsamma respekt och på att 2017 var ett bra svenskt filmår. Men med all respekt för dokumentären "Silvana Imam – väck mig då ni vaknat", som vann Guldbagge för bästa dokumentär: hur kunde internationellt hyllade "I called him Morgan" av göteborgaren Kasper Collin undgå att ens bli nominerad? I min bok en av 2017 års starkaste filmer.

Guldbaggevinnare 2018

Bästa film

The Nile Hilton Incident (producent Kristina Åberg)

Bästa manus 

Amanda Kernell för Sameblod

Bästa regi

Ruben Östlund för The Square

Bästa kvinnliga huvudroll 

Lene Cecilia Sparrok för rollen som Elle Marja i Sameblod

Bästa manliga huvudroll

Fares Fares för rollen som Norredin i The Nile Hilton Incident

Bästa originalmusik

Peter von Poehl för Korparna

Bästa klipp

Anders Skov för Sameblod

Bästa ljud/ ljuddesign

Fredrik Jonsäter för The Nile Hilton Incident

Bästa originalmusik

Peter von Poehl för Korparna

Bästa mask/smink

Petra Cabbe för Solsidan

Bästa scenografi

The Nile Hilton Incident

Bästa kostym

Louize Nissen för The Nile Hilton Incident

Bästa visuella effekter

Torbjörn Olsson och Alex Hansson för Borg

Bästa kortfilm

Min börda, regi: Niki Lindroth von Bahr

Årets Gullspira

BUFF Filmfestival i Malmö

Bästa utländska film

The Salesman, regi: Asghar Farhadi

Årets nykomling

Rojda Sekersöz för sina insatser i Dröm vidare

Bästa dokumentärfilm 

Silvana – väck mig när ni vaknat

Bästa kvinnliga biroll

Julia Kijowska för rollen som Agnieszka i Jordgubbslandet

Bästa manliga biroll

Stellan Skarsgård för rollen som Lennart Bergelin i Borg

Bästa foto

Fredrik Wenzel för The Square

Hedersbagge 

Stig Björkman – författare, regissöre och filmkritiker

Guldbaggens publikpris

Sameblod, regi: Amanda Kernell

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57