Drabbad tidigt. Mikael Wesslander fick prostatacancer när han var 46 år Foto: Privat

Mikael fick prostatacancer vid 46-årsålder

Mikael Wesslander drabbades av prostatacancer när han var 46 år. Nu uppmanar han alla medelålders män att testa sig. "Jag märkte inte att jag var sjuk alls".

  • Publicerad 05:30, 19 okt 2021

Jag tycker att den allmänna testningen skulle börja redan vid 45 år"

Att Mikael Wesslander överhuvudtaget gjorde ett PSA-test beror på att hans farfar och farbror har haft sjukdomen. Prostatacancer är en av de tumörsjukdomar som kan vara ärftlig.

– Jag var på vårdcentralen i ett annat ärende och min läkare föreslog att jag skulle ta ett prov. Då hade jag lite förhöjda värden, berättar han.

Mikaels läkare tyckte att han kunde avvakta en tid och bokade in ett återbesök ett halvår senare. Vid nästa tillfälle hade Mikaels PSA-värdet stigit ytterligare ett snäpp. Men det var fortfarande ingen fara å färde.

– Då genomfördes en biopsi som inte heller visade något illavarslande. Tumören upptäcktes först under en magnetröntgen. Den mycket större än läkarna hade trott, berättar Mikael.

Trots kallelse – få 50-åringar testades för prostatacancer

Tacksam för upptäckt

Trots att han visste att det fanns en risk, eftersom det finns cancersjukdom i släkten, kom sjukdomsbeskedet som en chock. Mikael Wesslander hade ju inte ens fyllt femtio år.

– Tumören opererades bort för tre år sedan och idag mår jag bra. Min livskvalitet har inte försämrats jättemycket, säger han.

Nu går Mikael på regelbundna tester med ett nytt PSA-test varje år. Just nu är hans värden omätbara, vilket är bra. Han berättar att hans sjukdom också har påverkat hans omgivning. Nu har han flera vänner som har valt att testa sig.

– Det är viktigt att upptäcka sjukdomen tidigt och jag tycker att den allmänna testningen skulle börja redan vid 45 år Jag var bara 46 och hade inga symptom alls, säger han.

DAGENS LUCKA 🎅🏼

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21