Mikrovågstomograf. En enkel undersökning utan kompression ska ge kontrastrika 3D-bilder av bröstet. Det gör det möjligt att hitta tumörer som annars skulle ha varit osynliga vid vanlig mammografi. Foto: Chalmers

Mikrovågor ska upptäcka bröstcancer

Traditionell mammografi kan vara plågsam. Nu utvecklar forskare på Chalmers ett alternativ där mikrovågor ska kunna upptäcka tumörer i täta bröst.

  • Publicerad 12:13, 1 nov 2019

Förhoppningen är att den nya metoden på sikt ska kunna ersätta dagens screening-undersökningar. Metoden är enligt forskarna särskilt användbar för att upptäcka tumörer i så kallade täta bröst.

– Allt tyder på att mikrovågstekniken kan bli både effektivare, skonsammare och enklare än de alternativ som finns idag för att diagnosticera bröstcancer, säger Andreas Fhager, docent i biomedicinsk elektromagnetisk på Chalmers institution för elektroteknik, i en intervju på Chalmers hemsida.

I stället för att sitta upp ligger patienten på mage på en brits med den nya metoden. Bröstens sänks ner i behållare med vätska där ett antal smala antenner omringar bröstet. Antennerna sänder svaga mikrovågssignaler in i bröstet och registrerar eventuella tumörer. En fördel är också att mikrovågor, till skillnad från röntgen, inte avger joniserande strålning.

– Bilderna vi får ut är kontrastrika, vilket underlättar för medicinsk personal att särskilja och bedöma fettvävnad, bröstkörtelvävnad och tumörer. Därigenom kan cancerdiagnoser ställas på ett effektivare och mer träffsäkert sätt, säger Andreas Fhager.

Inom ett år tror forskarna att de kan ha en prototyp färdig för utvärdering i labbmiljö. Därefter väntar kliniska tester.

– Många faktorer talar för att mikrovågstekniken har potential att bli en mycket effektiv metod för att bekämpa bröstcancer och minska dödligheten i sjukdomen, avslutar Andreas Fhager.

Vad är mikrovågor?

Mikrovågor är elektromagnetisk strålning med kortare våglängd jämfört med ”vanliga” radiovågor som används för radiokommunikation, men med längre våglängd jämfört med till exempel synligt ljus och röntgenstrålning. Det är samma frekvensområde som används exempelvis för mobiltelefoni och trådlösa nätverk. Chalmersforskarna använder frekvenser på cirka 0,5-3 GHz.

Källa: Chalmers

Göteborgsnöje

Ny svensk postpunk med rötterna i 80-talet

Nöje Del III släpper nytt i väntan på att få komma ut och spela Med rötterna djupt rotade i den svenska postpunkens mest åttiotalistiska mylla söker Göteborgsbandet Del III rastlöst vidare. Som med nya singeln "Kärlek är ett brev som aldrig skrevs".tisdag 1/12 16:44

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40