Mikrovågstomograf. En enkel undersökning utan kompression ska ge kontrastrika 3D-bilder av bröstet. Det gör det möjligt att hitta tumörer som annars skulle ha varit osynliga vid vanlig mammografi. Foto: Chalmers

Mikrovågor ska upptäcka bröstcancer

Traditionell mammografi kan vara plågsam. Nu utvecklar forskare på Chalmers ett alternativ där mikrovågor ska kunna upptäcka tumörer i täta bröst.

  • Publicerad 12:13, 1 nov 2019

Förhoppningen är att den nya metoden på sikt ska kunna ersätta dagens screening-undersökningar. Metoden är enligt forskarna särskilt användbar för att upptäcka tumörer i så kallade täta bröst.

– Allt tyder på att mikrovågstekniken kan bli både effektivare, skonsammare och enklare än de alternativ som finns idag för att diagnosticera bröstcancer, säger Andreas Fhager, docent i biomedicinsk elektromagnetisk på Chalmers institution för elektroteknik, i en intervju på Chalmers hemsida.

I stället för att sitta upp ligger patienten på mage på en brits med den nya metoden. Bröstens sänks ner i behållare med vätska där ett antal smala antenner omringar bröstet. Antennerna sänder svaga mikrovågssignaler in i bröstet och registrerar eventuella tumörer. En fördel är också att mikrovågor, till skillnad från röntgen, inte avger joniserande strålning.

– Bilderna vi får ut är kontrastrika, vilket underlättar för medicinsk personal att särskilja och bedöma fettvävnad, bröstkörtelvävnad och tumörer. Därigenom kan cancerdiagnoser ställas på ett effektivare och mer träffsäkert sätt, säger Andreas Fhager.

Inom ett år tror forskarna att de kan ha en prototyp färdig för utvärdering i labbmiljö. Därefter väntar kliniska tester.

– Många faktorer talar för att mikrovågstekniken har potential att bli en mycket effektiv metod för att bekämpa bröstcancer och minska dödligheten i sjukdomen, avslutar Andreas Fhager.

Vad är mikrovågor?

Mikrovågor är elektromagnetisk strålning med kortare våglängd jämfört med ”vanliga” radiovågor som används för radiokommunikation, men med längre våglängd jämfört med till exempel synligt ljus och röntgenstrålning. Det är samma frekvensområde som används exempelvis för mobiltelefoni och trådlösa nätverk. Chalmersforskarna använder frekvenser på cirka 0,5-3 GHz.

Källa: Chalmers

Göteborgsnöje

Minifestival tröst för Way out Westfansen

Nöje Villa Belparc scen för Way out Weekend. För andra året i rad har Way out West tvingas ställa in festivalen. Men nu öppnar man för en minifestival vid Villa Belparc. Under namnet Way out Weekend kommer artister som Sarah Klang, Amason och...måndag 2/8 11:37

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12