Konstgjord. Älvstranden Utveckling skrivit kontrakt på 1,3 miljarder med dansk byggkoncern för att bygga en halvö. Foto: Kanozi arkitekter

Miljardkontrakt för konstgjord halvö i älven

En halvö lika stor som halva Heden ska byggas vid Masthuggskajen. Nu har Älvstranden Utveckling skrivit kontrakt på 1,3 miljarder med dansk byggkoncern .

  • Publicerad 13:11, 5 maj 2022

Det handlar om att Älvstranden Utveckling har tecknat ett avtal med danska koncernen Aarsleff om att bygga den stora halvön på Masthuggskajen. Ett kontrakt, värt 1,3 miljarder kronor.  

– Halvön är ett konkret sätt att förverkliga Vision Älvstaden och ge göteborgarna tillgång till vatten mitt i centrala stan. Vi är mycket stolta över att få vara med och göra det möjligt, säger Lena Andersson, vd Älvstranden Utveckling i ett pressmeddelande.

Grönt ljus för Masthuggskajen – byggstart i april

Halva Heden

Ytan på den konstgjorda halvön kommer att blir två hektar, vilket motsvarar ungefär halva Hedens storlek. Anläggningen ska byggas i vattnet vid förlängningen av Rosenlundskanalen, norr om Järntorget.

– Arbetet på vatten och de speciella grundförhållandena på plats kräver både specialutrustning och erfaren personal och här kan vi utnyttja vår mångåriga erfarenhet av grundläggningsarbeten och hamnbyggen i Sverige, säger Ole Steen Christensen, projektchef, Aarsleff.

Första byggnaderna 2027

Byggkoncernen kommer att etablera sig redan nu på Masthuggskajet och planen är att grundläggningen av halvön drar igång efter sommaren.

De första byggnaderna på halvön beräknas vara klara för inflyttning 2027.

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20