Läggs ned. Anläggningen har kostat 1,7 miljarder kronor. Foto: Gobigas/Göteborg energi

Miljardprojektet Gobigas läggs ned

För ett år sedan meddelade Göteborg energi att man ville sälja forskningsanläggningen Gobigas som ligger på Hisingen. Men hittills har man inte nått någon överenskommelse och nu läggs hela projektet ned – i förtid. Prislappen: 1,7 miljarder kronor.

  • Publicerad 10:46, 4 apr 2018

LÄS MER: Gobigas till salu: Inget misslyckande

För ett knappt år sedan rapporterade Göteborg Direkt om att Gobigas, forskningsanläggningen för biogas som drivits av Göteborg energi, var till salu.

Men försöken att hitta ny ägare har misslyckats och efter styrelsemötet förra veckan meddelar nu Göteborg energi att projektet läggs ned.

– Vi har det senaste året bedrivit ett intensivt arbete för att hitta en annan finansiering/ny ägare till GoBiGas. Diskussioner har förts med ett flertal intressenter men vi har inte nått en överenskommelse inom de ramar vi kan acceptera, säger Alf Engqvist, vd för Göteborg energi i ett pressmeddelande.

Totalt har projektet kostat 1,7 miljarder kronor, något som delfinansierats av staten. De dyra omkostnaderna var också en av anledningarna till att projektet nu avslutas i förtid, enligt samma pressmeddelande.

– Ledningen och styrelsen har mot bakgrund av den stora ekonomiska påverkan som Gobigas har på koncernens verksamhet och efter bolagets dialog med Energimyndigheten tagit beslut att avsluta projektet i förtid. Detta kommer också att formaliseras med en ansökan till myndigheten, säger Alf Engqvist.

Gobigas

Gobigas är en förkortning av ”Gothenburg Biomass Gasification”.

Anläggningen invigdes 2014. Samma år levererades biogas ut på gasnätet för första gången.

Tanken var att demonstrationsanläggningen skulle följas av ett andra steg – en kommersiell anläggning med kapacitet att tillverka 80-100 MW biogas per år.

Råvaran som förgasas är restprodukter från skogen. Men under de första åren i drift har pellets från sågspån använts.

Tekniken är utvecklas i nära samarbete med Chalmers, Valmet och andra leverantörer.

Källa: Göteborg energi

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG