FÖRBUD. Utöver vanlig cigarettrökning på allmänna platser utomhus, omfattar lagen även bruk av e-cigaretter, vattenpipor och örtprodukter för rökning. Foto: Michael Erhardsson

Miljöförvaltningens dom efter rökförbudet

Efter tre månader med den nya tobakslagen kan miljöförvaltningen se vad som fungerat bra och vad som fungerat mindre bra.

  • Publicerad 08:16, 7 okt 2019

Den första 1 juli trädde den nya tobakslagen i kraft. Den innebär bland annat att rökförbud på uteserveringar och vid hållplatser i kollektivtrafiken. Hur har då lagen efterlevts i Göteborg så här långt?

– Jag är förvånad över att det har fungerat så bra. För att vara en ny lag så har det fungerat väldigt bra på uteserveringarna. Det känns jättebra att verksamhetsutövarna har gjort sitt och det finns också en stor medvetenhet från besökarna att man vill göra rätt för sig, säger Yusra Moshtat, miljöinspektör på miljöförvaltningen Göteborgs stad.

Sköter sig verkligen alla?

– Det är klart att det finns undantag. Jag säger inte att det fungerat till hundra procent. Vi har till exempel fortfarande en del vattenpipcaféer där man röker. Men vi har fått in väldigt få anmälningar, säger Yusra Moshtat.

Efter nya lagen: Fler frågor än klagomål

Än så länge har det inte kommit några vägledande domar kring rökförbudet som myndigheterna kan förhålla sig efter.

Miljöförvaltningen kontrollerar fortfarande framförallt att det finns skyltning och att den är korrekt. Inspektionerna kan både göras anonymt och ickeanonymt beroende på klagomålet. En del inspektioner görs även utan att det kommit in några klagomål.

– När vi kunnat se att det fungerat så pass bra har vi kunnat lägga resurserna där det inte fungerar lika bra.

Var har det fungerat mindre bra?

– Vi har fortfarande problem vid hållplatserna att folk röker. Det krävs tid innan man kommer in i systemet. Vi har inte resurser att kontrollera skyltningen vid alla hållplatser. Det skulle kosta skattebetalarna för mycket. Men där vi kunnat konstatera att skyltningen saknas eller inte är korrekt har vi riktat oss till trafikkontoret. Sedan kan inte trafikkontoret agera som vakter, det är därför skyltningen är väldigt viktig, säger Yusra Moshtat.

De ser till att tobakslagen följs

Klagomål till miljöförvaltningen

20 frågor om tobaksrökning från 1 juli.

36 klagomål från 1 juli tills 7 oktober.

37 klagomål från 1 januari tills 7 oktober.

35 frågor om tobaksrökning från 1 januari.

Källa: Miljöförvaltningen Göteborgs Stad

Trafiken – minut för minut

DEBATT

DEBATT: "Vinstjakt har lett till en kris i hemtjänsten"

Jonas Attenius (S) och Marina Johansson (S). Hemtjänsten förtjänar att prioriteras. Minutscheman måste bort, villkoren förbättras och antalet anställda bli fler. Det menar artikelförfattarna.måndag 24/2 14:34

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57