TRÅNGT. Många satt för tätt enligt miljöförvaltningens inspektörer. Foto: Michael Erhardsson

Miljöförvaltningens dom om trängseln

Trängsel på stadens uteserveringar kan bidra till smittspridningen av covid-19. I helgen gav sig miljöförvaltningens inspektörer ut på stan för att kontrollera om hur Folkhälsomyndighetens regler efterföljs.

  • Publicerad 14:30, 20 apr 2020

Vi upptäckte att cirka tjugo hade avvikelser där vi behöver återkomma och följa upp. Fyra av dem hade enligt vår bedömning allvarliga avvikelser.

Solen värmde på bra i helgen, något som inte minst märktes på uteserveringarna i Göteborg. Miljöförvaltningens inspektörer passade på att ge sig ut på stan för att kontrollera hur väl krogar, restauranger och kaféer efterlever Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Syftet var att observera och sprida information där vi ville föra en dialog med både verksamhetsutövare och gäster, säger Angelica Winter, avdelningschef för livsmedelskontroll på miljöförvaltningen.

Inspektörerna delade upp sig på två områden. Dels området runt Kungstorget, Avenyn och Vasastan, dels Järntorget, Haga, långgatorna och Linnégatan. Sammanlagt besöktes 138 verksamheter.

– Vi upptäckte att cirka tjugo hade avvikelser där vi behöver återkomma och följa upp. Fyra av dem hade enligt vår bedömning allvarliga avvikelser, säger Angelica Winter.

Är du förvånad?

– Jag tycker resultatet speglar vad man kan förvänta sig om man refererar till liknande observationer som gjorts i Stockholm.

Avvikelserna handlade framförallt om trängsel där gästerna satt allt för tätt eller att det saknades information om vad som gäller. I de fyra fall som bedömdes vara allvarliga avvikelser rörde det sig om ”extrem trängsel” där det inte heller fanns möjlighet att hålla avstånd.

– Många verksamheter var glada över att vi kom. Vi hade med oss skyltar som vi delade ut och flera vidtog åtgärder direkt på plats.

Har ni mandat att stänga uteserveringar?

– Nej, det är Smittskydd Västra Götaland som kan fatta ett sådant beslut. Det kan de göra på rekommendation från oss. Sedan kan verksamheten vidta åtgärder och öppna igen, säger Angelica Winter.

Utöver att observera och prata med personal passade miljöförvaltningens inspektörer även på att prata med besökare.

– Det kom en hel del frågor om sällskap. ”Ett sällskap måste väl få sitta tillsammans”, var det många som sa. Men där går de allmänna föreskrifterna om att inte sprida smitta in. Restaurangägarna har en skyldighet, men du och jag har också ett ansvar att inte sprida smittan vidare.

Har du någon uppmaning till göteborgarna de kommande veckorna?

– Det är att hålla avstånd. Att vi gemensamt tar ansvar så restaurangerna fortsatt kan hålla öppet.

Och om reglerna inte efterlevs?

– Då är det vår regering som får fatta beslut om att stänga. Dit vill vi inte komma, säger Angelica Winter.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Beskedet: Kulturkalaset ställer in – blir Julkalaset

"Att köra digitalt tjänar inte vårt syfte" Göteborg får klara sig utan Kulturkalaset i år. I stället läggs extra krut på Julstaden med en kulturhelg, om situationen tillåter.onsdag 3/6 17:18

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Betala bättre när semestern blir sen"

Debatt. Vänsterpartiet Vänsterpartiet i Västra Götaland är oroliga för vårdpersonalens hälsa och hoppas att de kan få sin semester i sommar... söndag 31/5 13:00

KRÖNIKOR

Underskatta inte en fin tradition

Tradition. Man ska inte underskatt traditioners betydelse. Att ”ta studenten” och att fira detta med sina kamrater är en viktig sekulär ritual – en övergångsrit från ungdomsliv till vuxenliv. lördag 30/5 16:27

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubliéet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11