Foto: Mostphotos

Miljoner i stöd till mammaprojekt

Projektet Mentormammor i Bergsjön ska ge nyanlända och särskilt utsatta mammor stöd.

  • Publicerad 05:30, 11 jun 2021

Projektet Mentormammor i Bergsjön är ett bra exempel hur man kan inkludera och förbättra förutsättningarna för fler barn och unga.

Varje år får hundratals projekt i Sverige stöd från Allmänna arvsfonden. Nu har turen kommit till projektet Mentormammor i Bergsjön som nu kan förverkligas med drygt 5,2 miljoner i stödpengar.

Det är föreningen Tidigt föräldrastöd som ska driva arbetet med att utbilda mentorerna.

– Vi är glada att kunna utveckla detta arbete, eftersom vi sedan flera år har sett behovet av stöd till nyblivna mammor som är ensamma, utsatta och ofta riskerar att bli deprimerade. Mentormammorna blir en viktig pusselbit, ett stöd som nu saknas, säger Bodil Frey, verksamhetsledare Tidigt Föräldrastöd.

Följer barnen i fem år

Tanken med Mentormammor är att de ska följa familjer från när barnet har fötts och fem år framåt. Genom stödet ska nyanlända och särskilt utsatta mammor känna att de har någon att vända sig till samt att de är inkluderade i samhället. Förhoppningen är att stödet ska få den nyblivna mammorna att i högre grad förlita sig på olika samhällsfunktioner som exempelvis familjecentraler, tandvård och barnomsorg.

"På lika villkor"

Det är något som i slutändan kommer att gynna barnen.

– Projektet Mentormammor i Bergsjön är ett bra exempel på hur man kan inkludera och förbättra förutsättningarna för fler barn och unga. Det här projektet kommer dessutom att genomföras i nära samarbete med föräldrar. Runt om i Sverige finns det många goda idéer för att utveckla metoder och verksamheter tillsammans med barn. Tillsammans med Arvsfonden kan nya idéer växa för ett samhälle där alla kan delta på lika villkor, säger Gunilla Svensson, enhetschef Arvsfonden.