Sedan i fredags, den 18 september, har universitetet problem med sin e-post. Foto: Paul Wallén

Miljontals mejl kan vara förlorade

Göteborgs universitet har sedan i fredags stora problem med sin e-post. Enligt universitetets IT-chef går det inte att utesluta att anställdas e-post äldre än tolv månader kan komma att gå förlorad.

  • Publicerad 16:34, 21 sep 2020

...vi kan inte helt utesluta att e-post äldre än tolv månader kan komma att gå förlorad.

Efter att problemet uppmärksammades i fredags har ungefär hälften av universitetets e-postadresser lyckats återställas. Arbetet med att återställa fler pågår för fullt.

– Vi arbetar dels med att få igång e-post in och ut, dels med att återskapa gammal e-post. Ny utrustning håller på att installeras, säger Sören Ehrnberg, chef för IT-enheten vid Göteborgs universitet.

Vet ni vad felet beror på?

– Ett antal av universitetets e-postservrar är skadade. I servrarna finns lagringsutrustning i vilken det nyligen uppmärksammades att det fanns ett inbyggt fel. I samband med att trycket ökade vid terminsstarten utlöstes den här buggen.

Finns det en risk att e-postmeddelanden försvinner?

– Det är för tidigt att konstatera en eventuell förlust av mejl, men vi kan inte helt utesluta att e-post äldre än tolv månader kan komma att gå förlorad. Arbetet med att återskapa gamla mejl pågår, men försvåras av att vår backup-lösning också har drabbats, säger Sören Ehrnberg.

E-postadresserna som drabbats är till enskilda medarbetare samt till gemensamma funktioner på universitetet. Totalt har Göteborgs universitet knappt 6 500 anställda. Studentmejlen har inte påverkats av e-postproblemen.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Ett problem som angår hela stan

Krönika De kriminella gängen i Göteborg har den senaste tiden fått mycket uppmärksamhet i medier i hela landet. Det har skramlats med förslag om fler poliser och hårdare straff. lördag 10/10 14:38

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11