Miljöpartiet vill ha handlingsplan mot värmen

Kommunen är för dåligt rustad för värmeböljor. Det tycker Miljöpartiet, som nu föreslår en handlingsplan för att skydda äldre människor mot värmen.

  • Publicerad 14:00, 10 aug 2018

Det är en lugn förmiddag på bottenvåningen på Krokslätts äldreboende.   I samlingssalen ska det snart spelas bingo.

En 90-årig man, som läser tidningen, tittar upp när miljöminister Karolina Skog (MP) och kommunalrådet Ulf Kamne (MP) och deras följe kommer in i rummet.

Han sätter på sig hörapparaten och hälsar på Karolina Skog.  

– Det har varit väldigt varmt i sommar, säger han. Men det har gått bra, för jag har alltid vätska med mig.

I sommar har de äldre fått ha många inomhusaktiviteter. Promenaderna har tagits i det gamla sjukhemmets långa korridorer.

Ont om fläktar

Desiré Grund, som jobbar på korttidsboendet på andra våningen, har under dagtid i sommar jobbat med stängda fönster och fördragna gardiner. Många av de som bor på korttidsboendet har inte kunnat flytta hem på grund av värmen.

– Det har varit som en bakugn ibland, säger Desiré Grund. Det har gått bra, men vi har fått anpassa vår verksamhet efter det.

Enligt cheferna på äldreboendet har fläktar och AC inte varit en kostnadsfråga i sommar. De har helt enkelt varit omöjligt att få tag på.

– Vi har fått gå med sprayflaskor och spruta vatten. VI har försökt göra vår egen AC helt enkelt, säger Desiré Grund och ler.

Saknar beredskap

Det är en ohållbar situation, menar Ulf Kamne.

– Värmeböljor är extra svåra för sjuka och äldre människor, säger han. Därför är det oacceptabelt att vi inte har bättre beredskap för att möta värmeböljor. Vi måste ha en handlingsplan.

Miljöpartiet vill höja beredskapen och se till att det ska finnas AC i åtminstone ett rum på varje äldreboende i kommunen. Dessutom vill partiet att kommunen ska se över behovet av markiser och träd.

Miljöministern nickar.

– Ökar man andelen träd med tio procent kan man sänka värmen med åtta grader, säger Karolina Skog. Träden ger skugga och skapar fuktighet. Det är väldigt kostnadseffektivt. Vi måste arbeta mer strategiskt med träd.

Värmen håller i sig

Om Miljöpartiet får sitta kvar vid makten efter höstens val kommer Skog och hennes partikamrater att arbeta för att alla kommuner ska jobba systematiskt med den typen av åtgärder vid extrem värme. I Göteborgs stad plan för kris- och beredskap handlar det om extremväder som stormar och skyfall, inte värmeböljor.

– Hur gör man om tre äldreboenden måste utrymmas på grund av värme, till exempel?, frågar sig Ulf Kamne.

Miljöpartiet vill säkra elsystemet och dricksvattensystemet, så att värmeböljor inte leder till kollaps, och på sikt vill de införa fjärrkyla. För värmeböljor kommer att återkomma, det är både Karolina Skog och Ulf Kamne övertygade om.

– Forskning säger att vi kommer att få fler somrar av denna typ, när värmen kommer och håller i sig, säger Karolina Skog.

Ulf Kamne håller med.

– Varma somrar är det nya normala, säger han. Jag tänkte att det var kallt i morse, men det var 20 grader.

Läs mer: MP-topp: "Vi är här för att förändra Göteborg och världen"

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG