Miljövänliga huset är Lailas livsverk

Göteborgaren Laila Nilsson, 81, har kämpat för miljön långt innan dagens klimatrörelse. Redan för 13 år sedan blev hon en av Sveriges första privatpersoner som investerar i egen elproduktion med solceller. Men hon slutade inte där.

  • Publicerad 12:23, 27 jul 2020

Laila Nilsson flyttade in i det stora huset på Hisingen tillsammans med sin man i början av 80-talet. På andra våningen öppnade hon en fotvårdsklinik. 

– Vi köpte huset för att det står på en brant backe. Det betyder att det finns många i området som har ont i fötterna, säger Laila Nilsson.

Men tidigt i det nya villalivet var det något som inte stämde. En sommardag på väg hem tittade Laila på röken som kom ur skorstenen och bestämde sig. 

– “Så här kan det inte vara!” tänkte jag. Jag tycker inte om tanken på att smutsa ner luften.

Så började det långa arbetet att göra hemmet så miljövänligt hon bara kunde. Hon började med att försöka ersätta oljeledningen i huset med en luftvärmepump. 

– Luftvärmepumpen lade av när det blev bara 11 minusgrader ute. Vet du hur kallt 80-talet var? Riktigt kallt.

Vill inte ha någon annan elleverantör än solen

Luftvärmepumpen ersattes av en bergvärmepump och väggarna gjordes om med drygt 40 centimeter tjock isolering. Men det räckte inte, några år därefter, oktober 2007, införskaffades 30 nya solpaneler som täckte garagets vägg och tak i optimalt söderläge. Laila blev bland de första privatpersonerna i landet som investerade i egen elproduktion med solceller. 

– Jag vill inte ha någon annan elleverantör än solen själv, säger Laila Nilsson. 

Miljöinvesteringen kostade paret runt 400 000 kronor. Men Laila Nilsson är en fena på att spara pengar. Det enda hon verkligen vill lägga pengarna på är miljöinvesteringar. 

– Efter varje kvartal sa min man “Nä nu går vi i konkurs!”. Efter 10 år frågade jag om inte jag ska ta över ekonomin. Efter att jag haft hand om ekonomin i ett år frågade jag honom “Känner du dig fattig?”, han svarade att det gör han. Då sa jag “Bra! Då har jag lyckats!”.  

Blev elleverantör

Men att lagra energin i solcellernas batterier fungerade inte särskilt bra i kombination med husets befintliga elsystem. Massor med energi gick till spillo. Därför ringde Laila Göteborg Energi och förhandlade fram att leverera all överbliven el till företaget som distribuerar det till Göteborgs alla hushåll. 

– Efter åtta år gick investeringen med solceller jämnt ut. Men jag räknar inte så. Det jag räknar som avkastning är att jag kan bidra till att Göteborg får grön el. 

Förra året betalade Laila Nilsson av det sista av lånet hon tog för att köpa sina första solceller. Hon var skuldfri i 11 månader innan hon tog ett nytt lån på 1,9 miljoner. 

– Att något är dyrt betyder att det inte är värt pengarna. Detta är värt varenda krona. Nu har jag så små utgifter som möjligt för att hinna betala av lånet innan jag dör. 

“Det här huset är mitt livsprojekt”

Lånet ska användas till ny en miljöinvestering. Hon har börjat med att byta ut alla de gamla solcellerna till nya, nu ligger 16 nya solpaneler monterade på garagetaket. 

– De nya kostade hälften av vad jag betalade 2007! Och ger dessutom dubbelt så mycket el. 

Men hon slutar inte där. Om en månad ska hon klä om hela husfasaden med minst åtta, men helst tio, nya solceller. 

– Jag ser så mycket fram emot att göra om! Det här huset är mitt livsprojekt. När jag går bort vill jag vara stolt över det jag lämnar efter mig, säger Laila Nilsson.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Alma gav livemusiken nytt liv på igenvuxna scenen

Öppnade sin trädgård för sommarkonserter Sommarens inställda konserter och liveframträdanden har skapat frustration hos såväl musiker som publik. Därför bestämde sig Alma Bengmark från Billdal för att gräva fram en igenvuxen scen och ordna...fredag 14/8 13:21

KONSUMENT GÖTEBORG

Det bör du tänka på när du hyr ut sommarstugan

Konsument Har jag rätt att ersättas för försenat tåg? Vem står för reparation av båten – jag eller säljaren? Och det bör du tänka på när du hyr ut ditt sommarhus. torsdag 13/8 14:37

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Jernberg: "Ibland måste man släppa taget"

Retorik Efter en turbulent vår och en höst där allt fortfarande inte är riktigt som ”vanligt” kan det vara viktigt att våga varva ned och utmana sina tankebanor. måndag 10/8 14:00

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11