40 år som artist. Carlos Martinez (ES) ger föreställningen Vitamimo. Foto: Bernard Eidenman /GBG Mime Fest,

Mimfestivalen firar fem år i Göteborg

Det är poetiskt och komiskt, experimentellt och tyst. Årets upplaga av Mimfestivalen i Göteborg utlovar en bred reportrar och unika upplevelser.

  • Publicerad 19:39, 12 sep 2022

Det handlar om GBG Mime Fest, Skandinaviens största mimfestival som pågår mellan 13 och 17 september.

Under fem festivaldagar varvas föreställningar med film, samtal och workshops på Göteborgs Stadsteater, Stora teatern och Aftonstjärnan.

Besökarna bjuds på poetiska, hantverksskickliga, komiska och experimentella upplevelser av kompanier från Spanien, Nederländerna och Sverige.

– Mimen är normbrytande då kroppen och det visuella berättandet får ligga i fokus. Att uppleva scenkonst bortom ordet tillsammans är en enorm styrka. Här finns en berättarkraft som förenar människor. Den öppnar upp och gör teatern folklig och berör över samhällets olika gränser, säger Grundaren och konstnärliga ledaren Hilda Rydman i en kommenterar.

Festivalen öppnar 13 september på Stora Teatern med föreställningen Lebensraum producerad av Jakop Ahlbom Company som är baserade i Nederländerna.

Enligt arrangören har han beskrivits som en entusiastisk, enastående och explosiv talang. Sedan år 2000 har Jakop Ahlbom arbetat med ett flertal olika kreatörer som skådespelare, koreograf och regissör för att skapa sin alldeles egna idiosynkratiska repertoar.

Festivalen gästas även av mimartisten Carlos Martínez som för att fira sina 40 år som artist, ger föreställningen Vitamimo till alla de mimälskare som har sett honom genom åren.

Kroppen i fokus. Jakop Ahlbom Company ger föreställningen Lebensraum. Foto: Stephan van Hesteren/GBG Mime Fest

Om festivalen

GBG Mime Fest pågår mellan 13 och 17 september på Göteborgs Stadsteater, Stora Teatern och Aftonstjärnan.

Klara för GBG Mime Fest 2022:
Jakop Ahlbom Company (NL)
Carlos Martinez (ES)
Zero en Conducta (ES)
Iraqi Bodies (SWE)
Maurizius Staerkle Drux (DE/CH)
Teater Tilt (SWE)
Art.Cherry och Studio Pank (SWE)
Fia Adler Sandblad och Lena Stefenson (SWE)
Stockholms konstnärliga högskola – Mimskådespeleri (SWE)
Anastasiia Liubchenko (UA/NL)
Alejandro Bonnet ( SWE)
Malin B. Erikson (SWE)

Festivalpass och biljetter finns att köpa via kulturpunkten.nu.

Bakgrund:

GBG Mime Fest startade år 2017 med en önskan att visa föreställningar där mimen och det visuella står i fokus. Det är en festival som erbjuder högkvalitativ scenkonst med mimen som grund. Festivalens strävan är att tänja på gränserna av vad mim är och kan vara på 2000-talet genom att presentera nationella och internationella verk av både etablerade och up-and-coming artister.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00