Masthugget. Elbussar på linje 60 har bidragit till lägre bullernivåer och förbättrad hälsa hos närboende visar en ny studie. Foto: Eddie Löthman

Mindre buller från elbussar – positivt för grannarna

När bussarna på linje 60 byttes ut mot elbussar minskade bullernivåerna märkvärt. Närboende fick samtidigt bättre sömn, minskad trötthet och nedstämdhet, visar en ny studie.

  • Publicerad 06:30, 7 maj 2022

Till sommaren kommer ytterligare 84 nya elbussar till Göteborg.

Hösten 2019 ersattes alla bussar på linje 60, som kör mellan Masthugget och Redbergsplatsen, av elbussar.

Förändringen har lett till minskat buller och bättre hälsa menar Västtrafik och hänvisar till en ny studie från Göteborgs universitet. I undersökningen har forskare analyserat bullernivåerna, i bostäder längs busslinjen, före och efter att elbussarna sattes i trafik.

Resultaten visar bland annat att andelen närboende som märkte av buller från bussar minskade från 75 procent till 39 procent. Andelen som stördes i mycket hög grad sänktes från 26 till 5 procent.

– Vi arbetar hela tiden på att minska vår trafiks påverkan på klimatet. Men att det också förbättrar våra invånares livskvalitet känns lika viktigt. Vi visste att elbussarna minskar bullret, att även få konkret forskningsresultat på det är glädjande, säger Hanna Björk, hållbarhetschef på Västtrafik i ett uttalande.

Piggare invånare

Hos personer som bodde närmast linjen sjönk andelen som kände sig uttröttade en-två gånger i veckan från 49 till 39 procent. Andelen nedstämda gick från 22 till 17 procent. Betydligt färre sa sig också vara mycket sömniga under dagtid.

– Det här visar att vår satsning på elbussar har stor påverkan i människors vardag och att vi är inne på rätt spår. Till sommaren kommer ytterligare 84 nya elbussar till Göteborg och innan 2030 ska all vår stadstrafik i Västsverige vara helt elektrifierad, säger Hanna Björk.

Hanna Björk, hållbarhetschef Västtrafik. Foto: Eddie Lothman

Mer om studien

Studien utfördes av avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa, Ljudmiljö och hälsa vid Institutionen för Medicin, Göteborgs universitet.

Göteborgs universitet och RISE Sweden har mätt ljudnivåer inomhus och utomhus i ett urval av bostäder med olika fasad, totalt 15 lägenheter.

Postala och webbaserade enkäter skickades till ett slumpvist urval boende nära och längre ifrån busslinje 60 i Masthugget och Lunden, före och efter att elbussarna lanserades.

Ansvarig för studien: Kerstin Persson Waye, professor i miljömedicin på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Diskokungen firar 50 med George Michael-show

Nöje Turné. Andreas Lundstedt ger sig själv bästa födelsedagspresenten Nyligen fyllde Andreas Lundstedt 50 år. Den förre Alcazarmedlemmen gav sig då den bästa presenten: en George Michael-show. Turnéstart i höst på Stora Teatern i Göteborg.onsdag 25/5 18:20

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20