Imponerade. Riksdagsledamoten Leila Ali-Elmi tillsammans med Åsa Lindhagen, jämställdhetsminister samt minister med ansvar för arbetet mot diskriminering och segregation och Ulf Carlsson ledamot i kommunfullmäktige i Göteborg. Foto: Lina Isaksson

Minister imponerades av Gårdsten

I över 20 år har Gårdstensbostäder arbetat med att vända området. "Det är tydligt att de har gjort mycket rätt", säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) under ett besök i Gårdsten.

  • Publicerad 15:26, 1 nov 2019

Vädret var på Gårdstens sida när politiker från regeringen, riksdagen och kommunen fick en rundtur i området.

När den skarpa höstsolen skiner över de ljusa hyreshusen som kantar den vida dalen är det svårt att hitta många fel.

Så har det inte alltid varit.

– Jag minns tillbaka tills när det var riktigt ruttet här. Jag hade en släkting som bodde här när jag var liten så vi brukade komma på besök, det är många år sedan. Det är ett helt annat Gårdsten nu, säger riksdagsledamot Leila Ali-Elmi (MP).

Hon är tillsammans med partikollegorna Åsa Lindhagen, jämställdhetsminister samt minister med ansvar för arbetet mot diskriminering och segregation och Ulf Carlsson ledamot i kommunfullmäktige i Göteborg.

Gårdsten – inte längre ett särskilt utsatt område

De är här – i Sveriges första området som har strukits från listan över särskilt utsatta områden – för att få inspiration och kunskap från Gårdstensmodellen där bostadsbolaget spelat en stor roll och där många boende engagerats för att vända området.

– Det är spännande att vara här. Det är tydligt att Gårdstensbostäder har gjort mycket rätt, säger Åsa Lindhagen (MP).

Leila Ali-Elmi håller med.

– Gårdsten är ett bevis på att det fungerar. Gårdstensbostäder är bra på att inkludera de boende i området samtidigt som de jobbar strategiskt med långsiktiga mål. Ofta är det någon som kommer utifrån och försöker förändra, det blir sällan bra, säger hon.

Modellen lyfte Gårdsten till nya höjder

Framtidstro

Gårdstensbolagets arbete startade på 90-talet och för att behålla den positiva utvecklingen krävs fortsatt mycket arbete; involvera de boende, skapa meningsfull fritid och sysselsättning för såväl unga som gamla, trygghetsgrupper och utveckla centrum - i samverkan med andra aktörer.

Nya satsningar i Gårdsten

Gruppen samlas utanför entrén i till Gårdstens centrum. I en glasmonter intill visas en prototyp av Sernekes jättebygge. En påminnelse om att här i Gårdsten finns en framtidstro.

Rundtur. Foto: Lina Isaksson

Vad tar du med dig från Gårdsten till regeringen?

– Jag tänker att nyckeln i Gårdsten är långsiktighet. De tog aktiva beslut att inte satsa på kortsiktiga projekt. Gårdsten visar att det tar tid men att det går att vända. Men då får man hålla i och hålla ut och där tycker jag att politiken kan ta ett större ansvar, säger Åsa Lindhagen.

På vilket sätt kan politiken ta ansvar?

– Bland annat är tanken med statsbidragen att de ska gå till långsiktigt arbetet mot segregation när det gäller områden med socioekonomiska utmaningar. Jag tror att människor börjar bli trötta på kortsiktighet för man tänker att det inte hjälper i det långa loppet.

"Samhörighet med Angered"

Samtidigt trycker Miljöpartiet på att fler unga måste få hopp om en ljus framtid.

I Göteborg lägger de rödgrönrosa därför 50 miljoner kronor i nästa års budgetförslag på förebyggande satsningar för att motverka segregation på olika sätt i stadsdelarna.

Sista anhalten för besökarna är cafét i Gårdstens centrum. Förbipasserande tittar nyfiket på gruppen runt det dukade långbordet.  

– Jag känner en anknytning till hela Angered. Det är här jag har fått mina röster. Angered betyder jättemycket för mig, inte bara rösterna utan för att jag kommer härifrån, känner människorna på ett helt annat sätt här. Jag känner stark samhörighet, säger Leila Ali-Elmi.

Framtidstro. Serneke planerar Foto: Lina Isaksson

Lunchdags.

Vi är GBG