Vinga. 26 brittiska minor från andra världskriget har hittats utanför fyren. Foto: Mostphotos/GÖRAN FRANZÉN

Minor har upptäckts i Göteborgs skärgård

26 minor har hittats utanför Vinga fyr. Minorna fälldes under andra världskriget och utgör ingen fara för allmänheten i nuläget, meddelar Försvarsmakten.

  • Publicerad 10:44, 25 maj 2022

Det var i mitten av maj som röjdykarfartyget HMS Spårö identifierade minorna under ett sjöövervakningsuppdrag, utanför Vinga fyr i Göteborgs skärgård.

Marinen visste sedan tidigare att det fanns minor i området men den exakta positionen var okänd tills upptäckten.

– Vi hade en sjöövervakande enhet i området så det passade bra att undersöka just den här platsen för att säkerställa att minorna inte ligger i något av ankringsområdena. Vi kan konstatera att minorna lyckligtvis inte gör det och det finns ingen direkt fara för allmänheten så länge de ligger orörda, säger Carl Lundvall, chef för 42 minröjningsdivisionen vid Fjärde sjöstridsflottilje i ett pressmeddelande.

Inte farliga

Minorna, som är brittiska minor av typen MK16 och fälldes 1940, är inte farliga där de ligger just nu, menar Försvarsmakten. Samtidigt pekar de på att risker inte kan uteslutas i samband med trålning, dykning och undervattensarbeten.

Marinen arbetar med en plan för att hantera minorna.

– Efter krigen gjordes ett omfattande arbete att röja undan minorna men på den tiden fanns inte samma avancerade utrustning som vi har idag och allt blev inte oskadliggjort till den grad vi idag har möjlighet till. Nu för tiden kan vi söka av områden med sonar och oskadliggöra med dykare och undervattensfarkoster, säger Carl Lundvall.

Minor från världskrigen

Totalt fälldes 175 000 minor i Östersjön och västerhavet under de båda världskrigen.  

Omkring 50 000 ligger kvar och marinen arbetar aktivt med att lokalisera och identifiera dessa.

Minering är en effektiv metod som används i krig för att avgränsa en fiendetillträde till exempelvis en farled eller ett hamnområde.

Det händer att privatpersoner hittar minor eller andra farliga föremål längs Sveriges kuster. Den som hittar någonting misstänkt explosivt ska rapportera fyndet till polisen för vidare hantering. Märk ut platsen, om möjligt dokumentera med foto och var noggrann med att aldrig vidröra föremålet.

Källa: Försvarsmakten

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hon gillar våldsamheter i Göteborgsmiljö

Nöje I slutet av 2021 kom debutromanen, thrillern "Syndoffer" i Göteborgsmiljö. Nu är Jeanette Bergenstav aktuell med sin andra bok i serien om journalisten Jennifer Sundin.måndag 3/10 13:59

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00