Utbildning. Askimsskolan satsar på tvåspråkig undervisning. Foto: Göteborgs Stad

Minoritetsspråk får majoritet på Askimsskolan

Nu ska alla teoretiska ämnen på Askimsskolan även kunna läras ut på finska. Den tvåspråkiga undervisningen tar fart till hösten 2019 och kan komma att spridas till fler skolor i staden.

  • Publicerad 09:40, 5 apr 2019

Anders Andrén, utbildningschef i Göteborgs grundskoleförvaltning. Foto: Göteborgs Stad

Det här är en del av vår satsning i att trygga det finska språket.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Askimsskolan är först ut i Göteborg med att kunna erbjuda tvåspråkig undervisning i finska och svenska.

Finska är Sveriges största minoritetsspråk och i Göteborg bor det många barn som har finska som modersmål. De senaste åren har de inte haft möjligheten till tvåspråkig undervisning i göteborgsskolor.

– Att erbjuda tvåspråkig undervisning på finska och svenska stärker barnens rättigheter och vi vet att det finns ett behov av att erbjuda detta i våra skolor. Det här är en del av vår satsning i att trygga det finska språket och den sverigefinska kulturen. Det gäller både för de som använder det finska språket i dag och för de som önskar att börja använda det, säger Anders Andrén, utbildningschef i Göteborgs grundskoleförvaltning.

Efter tuffa sparkrav – nu väljer rektorn att sluta

Satsningen på den tvåspråkiga undervisningen kommer starta till hösten på Askimsskolan. Då kommer eleverna att kunna få minst 50 procent av undervisningen i teoretiska ämnen på finska och svenska. Ämnen som NO/SO, historia, och mattematik.

Skulle det visa sig att intresset för den integrerade undervisningen är stor kan konceptet även tas upp på andra skolor i staden.

– Om det är många som önskar att deras barn ska få undervisning på finska och svenska i skolan kommer vi att göra det vi kan för att det ska bli möjligt, säger Anders Andrén.

Under året kommer man utreda huruvida det är möjligt att starta tvåspråkiga klasser med finska och svenska vilket öppnar upp för möjligheten att ge 100 procent av undervisningen på finska.

Elever gaddar ihop sig för pollinering

Vi är GBG

    Vi är GBG