Minska cancern – sprid filmen

Nyligen var det filminspelning på Angereds Närsjukhus. Tre versioner gjordes. En på svenska, en på arabiska och en på somaliska. Budskapet är detsamma – ta cellprov och skydda dig mot livmoderhalscancer.

  • Publicerad 11:58, 3 apr 2012

För ett år sedan inleddes kampanjen ”Ta med en vän” för att få fler kvinnor i nordost att gå och ta cellprov för att skydda sig mot livmoderhalscancer.
Nu är projektet avslutat, men förhoppningen är att den film som spelades in i sluttampen ska leva vidare på internet och fortsätta sprida budskapet – testa dig och slipp cancer.
– Budskapet är att livmoderhalscancer går att förebygga och det genom att man testar sig regelbundet, säger Malena Lau, på Angereds Närsjukhus som är en av projektledarna.

Går att förebygga
Varje år drabbas 450 kvinnor av livmoderhalscancer. Många av dem överlever inte. Cellprovstagning kan rädda dessa liv.
Trots att cellprovstagning är en mycket enkel undersökning som tar mindre än två minuter att genomföra är det inte alla som gör testet. Framförallt inte i Nordost.
– Det har visat sig att det finns en stor okunskap om varför man bör testa sig, att folk är ovana att söka vård i förebyggande syfte och att man undviker att testa sig av rädsla för att få ett cancerbesked, säger Erik Olsson, projektledare på Kunskapscentrum för Jämlik Vård.

Nå ut på modersmål
Dessutom tros språkproblem vara en anledning till att färre i nordost genomgår testet. Information om att man bör testa sig och varför når helt enkelt inte fram till alla kvinnor. Eftersom många i nordost har arabiska och somaliska som modersmål spelades filmen in på dessa språk utöver svenska.
– Genom att använda oss av de språken så når vi flest, säger Malena Lau.
Slå hål på myter
Förutom att nå ut med budskapet att det går att förebygga livmoderhalscancer så hoppas man med filmens hjälp slå hål på en del myter.
– Det finns många myter kring cellprov som exempelvis att det ska göra väldigt ont eller att man tar loss en del av livmodern. Myter som förstås inte stämmer, säger Jennie Elheim, projektledare på Ung Cancer.

Spridas fort på nätet
Bakom filmen står Angereds Närsjukhus, Kunskapscentrum för Jämlik Vård och Ung Cancer. Organisationen Ung Cancer är relativt nybildad och har rönt stor uppmärksamhet genom just filmer och sin närvaro på sociala medier.
I september förra året släpptes organisationens film ”Det är okej att känna” på Youtube.
Ett par dagar senare hade över en kvarts miljon människor sett den svartvita filmsnutten där elva unga människor som själva drabbats av cancer eller har en anhörig som drabbats talar om sjukdomen.
Förhoppningen är att den film som nu spelats in i Angereds Närsjukhus lokaler ska spridas på samma sätt och i detta fall göra kvinnor medvetna om att de genom ett enkelt test kan skydda sig själva från livmoderhalscancer.
Filmen kommer, förutom att spridas på internet, att användas i undervisningssyfte i skolor, på ungdomsmottagningar och i vården.

Relaterad information

Mer om Ta med en vän

”Ta med en vän” är ett samverkansprojekt som syftar till att få fler kvinnor i nordöstra Göteborg att komma och ta cellprov, för att på så sätt minska risken för livmoderhalscancer.
De deltagande aktörerna är Kunskapscentrum för Jämlik Vård, Angereds Närsjukhus, barnmorskemottagningarna i Angered, Bergsjön och Gamlestaden, Födelsehuset – Doulaprojektet, Regionalt Cancercentrum Väst och Regionkansliet.
Projektet startade 8 mars 2011 och avslutades 31 mars 2012. Den 20 april hålls ett avslutningsseminarium i Hammarkullens Folkets Hus där resultat och erfarenheter av projektet kommer att redovisas.
Under perioden april till november 2011 togs 56 procent fler cellprover i Nordöstra Göteborg jämfört med samma period året innan.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Ett problem som angår hela stan

Krönika De kriminella gängen i Göteborg har den senaste tiden fått mycket uppmärksamhet i medier i hela landet. Det har skramlats med förslag om fler poliser och hårdare straff. lördag 10/10 14:38

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11