Missa inte julgranssäsongen – pågår för fullt

Har du tittar sett ut vilken julgran du ska ha? Det kanske känns tidigt men julgranssäsogen är i full gång. För julgransodlaren Robertho Settergren har försäljningen på gått sedan i oktober.

  • Publicerad 06:00, 1 dec 2019

– Jag börjar ju med granarna redan när folk i allmänhet tycker att julen känns otroligt avlägsen, säger Robertho Settergren.

Ja, julgranssäsongen är igång i allra högsta grad men i nuläget är det först och främst jättegranarna som går åt, de du kan se på torg eller kanske på din innergård.

– När det gäller de större granarna så är vi faktiskt i slutet av säsongen just nu. Förra veckan både levererades och hämtades en stor mängd stora granar, säger Robertho.

De största granarna som Robertho har på sin odling i Lindome är på 9 meter, det tar drygt 15-20 år för en sådan bjässe att växa till sig. Medan en normalstor gran som går in genom dörren har vuxit i 6-10 år.

– Så de största granarna har en viss livs erfarenhet.

Granarna som säljs nu är ofta fortfarande tänkta att stå utomhus men de är i mindre skala och kommer förmodligen att pryda någons trädgård.

Guiden: Så får du en grannare gran än grannen

När man än köper sin gran så är trädets färskhet viktigt att tänka på. Alltså hur nära i tid granen fälldes.

– I Danmark, på de stora granodlingarna, där börjar man hugga granarna redan i oktober för att kunna distribuera dem ut på världsmarknaden. Det är alldeles för tidigt, med en vecka kvar till advent då kan man börja ta ned granarna, säger Robertho och fortsätter:

– Jag kommer börjar hugga cirka 100 granar nu vid första advent sedan kommer jag hugga kontinuerligt under hela december så att granarna som jag säljer är max två veckor.

Hur tidigt kan man köpa sin julgran?

– Man kan ta granen redan nu, låta den stå ute, och ta in den innan jul men det viktigaste då är att man skär ett nytt snitt när man tar in den så granen kan ta till sig vatten. Och ha alltid vatten i julgransfoten, avslutar Robertho.

Vi är GBG

    Vi är GBG