Missbrukare skapar otrygghet i Kviberg

Blodspår, avföring, kanyler, fimpar och aluminiumfolie. Boende på Beväringsgatan i Kviberg vittnar om att missbrukare uppehåller sig i trapphusen. För ett par veckor sedan gjorde polisen tillslag mot tre olika adresser på gatan.

  • Publicerad 06:30, 24 feb 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

– Det är jätteläskigt, helt förskräckligt! Särskilt när det är så ofta som det är. Det känns både otryggt och obehagligt. Man vet ju inte vad dom gör, säger Mirja Lappalainen, boende.

Hon har själv ringt polisen flera gånger då hon sett okända personer sitta och röka i trapphuset. Hon vittnar även om att det skräpats ner med bland annat fimpar och bitar av aluminiumfolie, men även avföring och urin.

– En gång förra året var det blodspår både på väggar och i taket.

Ewa Marie Ragnarson, även hon boende på Beväringsgatan, vittnar om att problemet nu verkar ha kommit tillbaka efter att det varit lugnare sedan en tid.

– De har varit mycket hotfulla och skrikit och svurit åt mig när jag sagt till att de inte får sitta och röka i trapphuset. Ett tag var det jätteofta bajs i trapphusen och även kvarlämnade kanyler.

LÄS MER: Öppen droghandel skrämmer Hammarkullebor

"Varit problem länge"

På Poseidon, som är fastighetsägare, är man väl medveten om problemet.

– Det har varit ett problem här länge och det är problematiskt att det ligger såpass nära spårvagnshållplatsen, säger Johannes Wallgren, distriktschef i Kortedala.

Han menar att man försökt med flera åtgärder, men ännu inte hittat någon som fungerat.

– Vi har vakter med hund som kommer på oregelbundna tider och går igenom alla trapphusen. En timma om dagen ska de vara där.

– Vi gjorde även ett försök ett tag att helt låsa portarna mot spårvagnshållplatsen, men det hade ingen större effekt, samtidigt som det blev mycket klagomål från de boende.

Enligt Mirja Lappalainen är portarna fortfarande låsta åt det hållet och Ewa Marie Ragnarson menar att det blev lugnare när de låstes.

Tillslag mot tre adresser

Enligt Ulf Merlander, områdespolis nordost, har polisen gjort flera tillslag i Gamlestaden de senaste veckorna, bland annat greps en narkotikalangare på Bellevue hållplats.

I ett mail skriver han också:

– Man har också gjort tillslag mot tre olika adresser på Beväringsgatan, där man hanterat narkotika. Vid husrannsakningarna har vi tagit pengar, vapen och narkotika i beslag."

Enligt honom har sex personer frihetsberövats i de olika ärendena och av dem är några fortfarande kvar i häktet.

Hur jobbar polisen för att komma tillrätta med problemet?

– Vi kommer fortsätta sitt arbete med att störa och lagföra personer som skapar otrygghet i lokalsamhället. Men för att lyckas med det måste vi få hjälp från allmänheten att tipsa polisen om platser och personer som man misstänker håller på med brottslig verksamhet. Kontakta polisen genom att ringa 114 14 eller maila iakttagelser.

LÄS MER:

Hyresgäster kräver noll kronor i hyreshöjning

60 år gamla avloppsstammar – renoveringen skjuts upp

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Han tar över som konstnärlig ledare på Backa teater

Göteborgare, skådespelare och regissör Han har spelat teater som både praktikant och anställd skådespelare på Backa teater. Nu återvänder göteborgaren Lars Melin dit som konstnärlig ledare.söndag 28/6 16:10

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Jernberg: "Hur kan krisen bli en möjlighet?"

Retorik. Kriser kan öppna upp för reflektion och eftertanke. Det ger oss en möjlighet att fundera över hur vi vill fortsätta med våra liv. onsdag 10/6 16:20

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11