Missbrukare skapar otrygghet i Kviberg

Blodspår, avföring, kanyler, fimpar och aluminiumfolie. Boende på Beväringsgatan i Kviberg vittnar om att missbrukare uppehåller sig i trapphusen. För ett par veckor sedan gjorde polisen tillslag mot tre olika adresser på gatan.

  • Publicerad 06:30, 24 feb 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

– Det är jätteläskigt, helt förskräckligt! Särskilt när det är så ofta som det är. Det känns både otryggt och obehagligt. Man vet ju inte vad dom gör, säger Mirja Lappalainen, boende.

Hon har själv ringt polisen flera gånger då hon sett okända personer sitta och röka i trapphuset. Hon vittnar även om att det skräpats ner med bland annat fimpar och bitar av aluminiumfolie, men även avföring och urin.

– En gång förra året var det blodspår både på väggar och i taket.

Ewa Marie Ragnarson, även hon boende på Beväringsgatan, vittnar om att problemet nu verkar ha kommit tillbaka efter att det varit lugnare sedan en tid.

– De har varit mycket hotfulla och skrikit och svurit åt mig när jag sagt till att de inte får sitta och röka i trapphuset. Ett tag var det jätteofta bajs i trapphusen och även kvarlämnade kanyler.

LÄS MER: Öppen droghandel skrämmer Hammarkullebor

"Varit problem länge"

På Poseidon, som är fastighetsägare, är man väl medveten om problemet.

– Det har varit ett problem här länge och det är problematiskt att det ligger såpass nära spårvagnshållplatsen, säger Johannes Wallgren, distriktschef i Kortedala.

Han menar att man försökt med flera åtgärder, men ännu inte hittat någon som fungerat.

– Vi har vakter med hund som kommer på oregelbundna tider och går igenom alla trapphusen. En timma om dagen ska de vara där.

– Vi gjorde även ett försök ett tag att helt låsa portarna mot spårvagnshållplatsen, men det hade ingen större effekt, samtidigt som det blev mycket klagomål från de boende.

Enligt Mirja Lappalainen är portarna fortfarande låsta åt det hållet och Ewa Marie Ragnarson menar att det blev lugnare när de låstes.

Tillslag mot tre adresser

Enligt Ulf Merlander, områdespolis nordost, har polisen gjort flera tillslag i Gamlestaden de senaste veckorna, bland annat greps en narkotikalangare på Bellevue hållplats.

I ett mail skriver han också:

– Man har också gjort tillslag mot tre olika adresser på Beväringsgatan, där man hanterat narkotika. Vid husrannsakningarna har vi tagit pengar, vapen och narkotika i beslag."

Enligt honom har sex personer frihetsberövats i de olika ärendena och av dem är några fortfarande kvar i häktet.

Hur jobbar polisen för att komma tillrätta med problemet?

– Vi kommer fortsätta sitt arbete med att störa och lagföra personer som skapar otrygghet i lokalsamhället. Men för att lyckas med det måste vi få hjälp från allmänheten att tipsa polisen om platser och personer som man misstänker håller på med brottslig verksamhet. Kontakta polisen genom att ringa 114 14 eller maila iakttagelser.

LÄS MER:

Hyresgäster kräver noll kronor i hyreshöjning

60 år gamla avloppsstammar – renoveringen skjuts upp

Göteborgsnöje

Clandestinofestivalen blir av – men senare i år

Nöje Flyttas fram Clandestinofestival flyttar – men bara några månader och förlänger in i hösten.torsdag 10/6 15:44

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00