BRIST. Det råder brist på de nya digitala trygghetslarmen i Göteborg. Samtidigt byts det anlaoga nätet till digitalt på flera ställen i Göteborg vilket leder till att de gamla larmen inte fungerar. Foto: Mostphoto (genrebild)

Missen: Teknikbyte i Utby slår ut trygghetslarm

Det analoga nätverket byts just nu ut till digital anknytning i Utby. För hemtjänsten innebär det att gamla trygghetslarm slutar fungerar. Kontaktar man inte kommunen om ett nytt digitalt larm kan hjälpen utebli.

  • Publicerad 08:06, 24 jan 2019

Trygghetslarmen som används inom hemtjänstens håller på att bytas ut i hela Göteborg. Man går från analoga till digitala larm och Östra Göteborg är först ut.

Samtidigt byter Telia just nu från analog till digital anknytning i området kring Utby, vilket innebär att vissa personer som ännu inte har fått de digitala larmen har gamla larm som inte fungerar.

I vissa fall upptäcks det först när man trycker på larmet och behöver hjälp.

– Vi har hört att det är lite problem med larmen för hemtjänsten i Utby. De behövdes byta ut tidigare på grund av att Telia gör förändringar i det trådlösa nätverket i området, säger Maritha Myhrborg, områdeschef för Trygghetsjouren.

Det innebär att man själv måste kontakta kommunen för att få ett nytt digitalt trygghetslarm. Men ofta tänker man inte på att larmen hör ihop med nätverket menar Maritha Myhrborg.

– Det vanligaste är att man tror att trygghetslarmen fungerar ändå och kopplar inte i hop det med sitt telefonnät. Telia brukar gå ut med information i tid men hör man inte av sig till oss så vet inte vi att det ska ske, säger hon.

Brist på digitala trygghetslarm

Samtidigt råder det brist på de nya digitala trygghetslarmen eftersom de byts ut i hela Sverige. Och just nu väntar man på en ny leverans till Göteborg Stad.

– Vi kommer att prioritera dem som har larm som inte längre fungerar, säger Maritha Myhrborg.

När det väl upptäcks att ett larm inte fungerar har hemtjänsten rutiner som att erbjuda fler hembesök eller korttidsboende.

Vad ska man tänka på om man har trygghetslarm och det ska ske förändringar i nätverket?

Kontakta trygghetsjouren om du har ett Trygghetslarm

Hur vet man om man har ett trygghetslarm som fungerar?

Att regelbundet provlarma från sitt trygghetslarm.

Allvarliga missar i hemtjänsten i Angered

Efter 140 vårdare - nu väljer Vanja, 93, privata alternativet

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11